21.06.2024ПОДИГАЊЕ НА ДИПЛОМИ и МЕДАЉИ од ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2024 година

Почитувани ученици, професори, родители Вашите дипломи за освоени награди на натпреварот Финален круг на КЕНГУР 2024 година се веќе четврти ден комплетно спакувани. Проблемот што не сме ги испратиле е изработката на медаљи за сите освоени награди. Според изведувачите на медаљи, заради големиот...

17.06.2024Финални резултати од натпреварот ВТОР(ФИНАЛЕН) КРУГ КЕНГУР 2024 година

Почитувани ученици, наставници, Директори и родители Во прилог се резултатите кои се финални(конечни) од овогодишниот Втор круг на Кенгур 2024 година.  1 одделение    види тука 2 одделение    види тука 3 одделение    види тука 4 одделение&nbs...

15.06.2024ФИНАЛЕН круг Кенгур 2024 година-предфинални резултати

Почитувани Ученици, наставници, родители, Директори На 01.06.2024 година се одржа еден  од најубавите натпревари кои сме го организирале досега во мојата кариера. Тоа е заклучок, кој следува пред се по резултатите кои се постигнати на овој натпревар. Истите можете да ги погледате во ...

31.05.2024РАСПОРЕД ПО РЕГИОНИ ЗА ВТОР КРУГ НА КЕНГУР 01.06.2024 година

Почитувани Се обраќаме до вас заради проблемите кои се појавуваат поврзани со распоредот по региони за втор круг КЕНГУР 2024 година. Да напоменеме дека се земени во превид сите ваши ЖЕЛБИ и ПОТРЕБИ за да се натпреварувате во регионот кој сте го самите избрале. Во прилог е распоредот по региони(гр...

30.05.2024Натпревар Финален Круг на КЕНГУР, 01.06.2024 година

Почитувани натпреварувачи Натпреварот ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2024 година, во сите региони ќе отпочне на  01.06.2024 година, со ПОЧЕТОК ВО 12:00 часот Се замолуваат сите учесници точно во 11:15 часот да бидат присутни на соодветните локации, на кои ќе се одржи натпреварот, според своите...

25.05.2024Дополнителни информации за втор(ФИНАЛЕН) круг на кенгур 2024 година

Почитувани Заради празнични денови, се наруши вашето пријавување за натпреварот Финален(втор) круг на Кенгур 2024 година. Од тие причини, заради евидентирани проблеми и на ваше барање, правиме продолжување на рокот за пријавување на следниот начин: -пријавување на списоци на ученици за натпрев...

16.05.2024MEDITERANSKA MATEMATICKA OLIMPIJADA 2024 godina

Почитувани Ве известуваме дека од технички причини се поместува времето на одржување на Медитеранската математичка олимпијада 2024 година. Истата ќе се одржи во нов термин 31.05.2024 година Почеток на олимпијадата е во 12:00 часот, а место на одржување е Машински факултет Скопје.  С...

14.05.2024Кенгур 2024 година

Почитувани Ве известуваме дека натпреварот КЕНГУР 2024 година (прв круг на кенгур) ЗАВРШИ. На ден 13.05.2024 година се доделија дипломите и сертификатите на училиштата кои се од регионот на град СКОПЈЕ. Одреден број на училишта не испратија свој претставник за да ги подигни дипломите, и истите не...

14.05.2024Мала Македонска Математичка Олимпијада 2023 година

Почитувани Ве изветувам дека вашите дипломи и сертификати за Малата македонска математичка олимпијада 2023 годинасе целосно завршени. Ве повикувам на ден  18.05.2024 година од 11:00 часот до 12:00 часот, во просториите на Машинскиот факултет Скопје да присуствувате на доделувањето на и...

06.05.2024Втор (финален круг на КЕНГУР) круг на Кенгур 2024 година

Почитувани       Како дел од активностите, а посебно заради големиот број на учесници на првиот круг на КЕНГУР 2024 година, се организира и втор круг на Кенгур на потполно идентичен начин во однос на работата на учениците. Одлуката ја донесе БОРДОТ НА КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦИ. ...

06.05.2024НАГРАДИ КЕНГУР 2024 година

Почитувани Ве известуваме дека наградите за КЕНГУР 2024 година се целоно направени. (Во текот на утрешниот ден ќе бидат дистрибуирани до вас.) МАТЕРИЈАЛИТЕ СЕ ИСПРАТЕНИ Во исто време ве известуваме дека наградите за Кенгур 2024 година за општините кои се од градот СКОПЈЕ треба одговорн...

01.05.2024МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2024 година

ПОЧИТУВАНИ На ден 17.05.2024 година на Машинскиот факултет во Скопје ќе се одржи овогодишната Медитеранска математичка олимпијада 2024 година. Начинот за пријавување за истата е на стандарден начин како и одсега-со испраќање на меил на адресата  kangaroo.macedonia@gmail.com Го очекувам...

21.04.2024КЕНГУР 2024 година ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ

ПОЧИТУВАНИ Во прилог се вешите резултати од овогодишниот натпревар КЕНГУР 2024 година.  1 одделение  види тука 2 одделение  види тука 3 одделение  види тука 4 одделение  види тука 5 одделение  види тука 6 одделение  види тука 7 одделение&nbs...

14.04.2024Кенгур 2024 предфинални резултати

Почитувани Се наоѓаме пред конечно завршување на првиот круг на МЕЃУНАРОДНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2024 година. Пред се да кажеме дека сме презадоволни од вас натпреварувачи на кенгур. Вие направивте еден од најзначајните чекори во вашиот живот, учествувајќи на овој натпревар. Тоа ќе го в...

21.03.2024КЕНГУР 2024

ПОЧИТУВАНИ Пред вас е значаен ден од оваа учебна година. Денеска во голем број на училишта во светот ќе се одржи меѓународниот натпревар КЕНГУР 2024 година. Овој ден е значаен за вас, затоа што тоа е ден кога во целиот свет се натпреваруваат повеќе од 7 милиони ваши врсници, деца. од 10...

20.03.2024КЕНГУР 2024 година, ФИНАЛНО СООПШТЕНИЕ за ИСПРАТЕНИТЕ ПАКЕТИ за школите кои се надвор од СКОПЈЕ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Вашите пакети се испратени на 19.03.2024 година со МАКЕДОНСКИ ПОШТИ, до сите школи кои не се од градот Скопје. Во прилог се поставени вашите испратници: испратница 1   види тука испратница 2   види тука испратница 3    види тука исп...

13.03.2024APMO 2024

Почитувани ученици На ден 14.03.2024 година во просториите на Машинскиот факултет ќе се одржи интернационалниот натпревар АПМО 2024 година. Почетокот на натпреварот е во 11:00 часот. Сите заинтересирани средношколци треба да се присутни во 10:45 часот пред зградата на Машинскиот факултет.  ...

12.03.2024ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ МММО2023

Почитувани ученици, колеги, родители Очигледно е дека со овие деца се работело, и затоа нивните резултати се вака добри. Да им посакаме понатамошни успеси, како во животот, така и во математиката.  Ги објавуваме финалните резултати за постигнатиот успех: 5 одделение     ...

11.03.2024Предфинални резултати МММО 2023 година

Почитувани ученици, професори, родители На почеток на оваа вест длабоко да се извинам за ситуацијата во која ве доведов. Ситуацијата сега радикално се поправа и еве момент кога ги објавуваме резултатите од МММО 2023 година. Резултатите се одлични, да не речам фасцинантни. Тоа ја покажува витал...

18.02.2024КЕНГУР 2024 година, ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ и КОМЕНТАРИ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Како и минатата година, така и оваа година на 18.02.2024 година ве информираме дополнително за КЕНГУР 2024 година.  1. Натпреварот Кенгур е натпревар кој по својата природна е ЛОГИЧКИ НАТПРЕВАР, односно натпревар во кој основа е МАТЕМАТИЧКАТА ЛОГИКА. Истиот има силно вли...

06.02.2024МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2024

Почитувани ДИРЕКТОРИ, професори, ученици, родители Имаме чест да ве поканиме на учество на МЕЃУНАРОДНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2024 година. Истиот треба да се одржи на 21.03.2024 година-прв круг.. Како и секој натпревар, така и овој има свои предности и свои мани. За сето тоа сте известени...

09.10.2023ГЕНЕРАЛНА АСЕМБЛЕЈА КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦИ 2023 година

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Ве известуваме дека годишниот состанок на ГЕНЕРАЛНАТА АСЕМБЛЕЈА на организацијата КЕНГУР без ГРАНИЦИ оваа година се одржува во нашата држава, односно во градот ОХРИД. Пред се сакаме да се заблагодариме на ПРЕТСЕДАТЕЛОТ на нашата држава господин Стево Пендаровски, кој покрај...

13.09.2023ВТОРА МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2023 (МММО 2023)

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека олимпијадата МММО 2023 година ќе се одржи на 16.09.2023 година со почеток во  10:30 минути во просториите на  МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ.  Се замолуваат сите учесници на Машинскиот факултет да бидат присутно точно во 09:45 часот, бидејќ...

27.08.2023ВТОРА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД 1-5 одделение

ПОЧИТУВАНИ Ве известувам дека вашата олимпијада(МММО 2023) ќе се одржи на  16.09.2023 година Поместувањето на терминот е од оправдани причини, и не придонесува за нарушување на редот кој е воспоставен во одржување на оваа манифестација. Птред одржување на истата ќе ги образложиме причи...

24.08.2023ДОДЕЛУВАЊЕ МЕДАЉИ ЗА КЕНГУР 2023

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека доделувањето на медаљите од овогодишниот натпревар КЕНГУР 2023 година (второ доделување на медаљи) ќе се одржи на 30.08.2023 година. Местото на доделување на медаљите е МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ-Скопје. Доделувањето ќе отпочне во 12:00 часот и ќе трае до 14:00 часот. Ве оче...

17.07.2023АПМО-резултати 2023 година

Почитувани  Имаме чест да ве известиме дека на овогодишната најпрестижна олимпијада по математика АЗИСКО-ПАЦИФИЧКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2023 година учествуваше и нашата држава. На истата постигнавме еден од најдобрите резултати за нашата држава воопшто. Нашата држава освои ЗЛАТЕН МЕДА...

29.06.2023ПОДИГАЊЕ НА МЕДАЉИ И ДИПЛОМИ на 30.06.2023 година

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека подигањето на медаљите и дипломите од Финалниот круг на Кенгур 2023 година е на ден 30.06.2023 година и ќе биде на МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ-Скопје. Се замолуваат сите да бидат присутни на факултетот во 11:00 часот. Подигањето на медаљите и дипломите ќе се одвива од 11:00 д...

27.05.2023МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2023 година

ПОЧИТУВАНИ РОДИТЕЛИ, КОЛЕГИ, ДИРЕКТОРИ, ОДГОВОРНИ НАСТАВНИЦИ  Ве известуваме дека и оваа година ќе се одржи Малата македонска математичка олимпијада 2023 година. Таа е за учениците од прво до петто одделение. После подолго размислување(во што беше доминантна возраста на учениците; ...

26.05.2023Конечни резултати ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2023 година

ПОЧИТУВАНИ Во прилог се резултатите на еден од најдобрите натпревари кои се одржани во нашата земја. Самите резултати кажуваат сами за себе, а најмногу за спремноста на нашите деца, нашата спремност за вакво организирање на натпревари, и низа други прашања поврзани со сето тоа. Принципот на ...

24.05.2023ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2022

ПОЧИТУВАНИ На 11-от Европски математички куп 2022 учествуваше и нашата држава. Бројот на натпреварувачи беше мал (5 натпреварувачи). Но сепак успехот мора да се одбележи. Освоивме еден златен медал и една пофалница. Нашиот претставник АЛЕКСИЈ ТАСИЌ, освои ЗЛАТЕН МЕДАЛ во преострата конкуренција. ...

24.05.2023Резултати ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2023 година

Почитувани колеги, ДИРЕКТОРИ, одговорни наставници, родители, ментори  На ден 06.05.2023 година по втор пат се одржа 2-от државен натпревар за учениците од 1-5 одделение, кој за сите ученици(вклучувајќи ги оние од прво до 5 одделение) е ФИНАЛЕН КРУГ НА МЕЃУНАРОДНИОТ НАТПРЕВАР КЕНГУР. Изборот...

12.05.2023ДЕН на ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИТЕ РАВЕНКИ

Почитувани колеги На ден 05.05.2023 година се одржа традиционалниот ден на диференцијаните равенки. На настанот се презентираа бројни трудови од колеги како од Универзитетот Гоце Делчев, Штип, така и трудови од колеги од Универзитетот св.Кирил и Методи, Скопје. Пред се вредните колеги од универзи...

02.05.2023ЛОКАЦИИ за одржување на натпреварот КЕНГУР 2023

ПОЧИТУВАНИ НАТПРЕВАРУВАЧИ, МЕНТОРИ, РОДИТЕЛИ Должни сме прецизно да ве информираме за локациите и јазиците на одвивање на натпреварот ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2023 година, како и за неговиот почеток.  ЛОКАЦИИ НА ОДРЖУВАЊЕ НА НАТПРЕВАРОТ Ве известуваме дека ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР 2023 г...

27.04.2023ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2023 година

Почитувани колеги Се замолуваат сите колеги кои се заинтересирани за учество на ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР, внимателно да ја прочитаат оваа вест, како и претходните вести од овој сајт.  Ве известуваме дека на финалниот круг на Кенгур 2023 година право на бесплатно учество имаат следните уче...

14.04.2023ФИНАЛЕН КРУГ КЕНГУР 2023 година-ДОПОЛНЕТА ВЕСТ

ФИНАЛЕН КРУГ КЕНГУР 2023 година Како што вече кажавме и оваа година како и претходните години ќе се одржи ФИНАЛЕН КРУГ КЕНГУР 2023 година. Точниот датум за одржување на истиот е  06.05.2023 година При тоа 1. Право на учество на ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР 2023 година имаат СИТЕ УЧ...

14.04.2023ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ КЕНГУР 2023 година

ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ КЕНГУР 2023 година 1 одделение          види тука 2 одделение          види тука 3 одделение          види тука 4 одделение          види тука 5 одделение   ...

13.04.2023РЕЗУЛТАТИ КЕНГУР 2023 година-ПРЕДИФИНАЛНА ВЕРЗИЈА

Почитувани учесници на КЕНГУР 2023 година Во прилог ви се резултатите-предфинални од КЕНГУР 2023 година. На истите нема податоци за освоено место. Тоа ќе го направиме во ФИНАЛНАТА ВЕРЗИЈА на резултатите од кенгур, за некој ден.  1 одделение              ...

04.03.2023Покана за КЕНГУР 2023 година-АЛБАНСКИ НАСТАВЕН ЈАЗИК

Почитувани Во прилог е писмото ПОКАНА за учество на КЕНГУР 2023 година на албански јазик. Сметаме дека е закаснето, без да бараме изговор зошто е тоа така, но исто така сметаме дека има доволно време(до 19.03.202 година можете да се пријавите за Кенгур 2023 година) за да направите пријава за кенг...

01.03.2023СПЕЦИЈАЛНО СООПШТЕНИЕ ЗА КЕНГУР 2023

ПОЧИТУВАНИ Повод за нашето обраќање се редица вообичаени прашања кои по во комуникација со нас ги поставувате.  1. АКРЕДИТАЦИЈА ЗА НАТПРЕВАРОТ КЕНГУР од МАКЕДОНСКА СТРАНА НЕ СЕ ИЗДАВА(македонските институции не издаваат акредитации за меѓународни натпревари). За било кој МЕЃУНАРОДЕН НАТПР...

23.02.2023КОНГРЕС-CODEMA 2022

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ Драго ни е да ви соопштиме дека КОНГРЕСОТ CODEMA 2022, е конечно завршен(во најбитниот негов дел). Останува уште да се отпечати зборник, што не е така далеку и е најлесен дел од активностите. Морам од свој аспект да кажам дека поубава манифестација не сум организирал досега во ...

17.02.2023КЕНГУР-2023 година

Почитувани Се појавија доста проблем околу сметката за уплата на вашите материјални средства за КЕНГУР 2023 година и начинот на регистрација. Од тие причини даваме дознака за регистрација и сметка за КЕНГУР 2023 година регистрација за КЕНГУР 2023    година    види тука с...

16.02.2023ВТОР (Финален круг) КРУГ на КЕНГУР 2023 година

Почитувани ученици, почитувани професори, родители, директори Како и секоја година, така и оваа година ќе се одржи втор круг на натпреварот КЕНГУР. При тоа, како и секоја година, така и оваа година има правила според кои овој натпревар се одржува. Посебно е тоа важно за учениците од прво до петто...

15.02.2023Материјали Кенгур 2022

Почитувани натпреварувачи  Од повеќе школи и лица има повик за доставување на МАТЕРИЈАЛИ (задачи) за КЕНГУР, особено од последните години. Од тие причини во оваа вест ги поставуваме задачите за КЕНГУР 2022 година. Се надеваме дека истите ќе ви помогнат да што подобро се припремите за овој на...

15.02.2023Материјали за КЕНГУР 2021 година

Почитувани натпреварувачи  Од повеќе школи и лица има повик за доставување на МАТЕРИЈАЛИ (задачи) за КЕНГУР, особено од последните години. Од тие причини во оваа вест ги поставуваме задачите за КЕНГУР 2021 година. Се надеваме дека истите ќе ви помогнат да што подобро се припремите за овој на...

11.02.2023АЗИСКО ПАЦИФИЧКА МАТЕМАИТЧКА ОЛИМПИЈАДА -APMO 2023

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Како и секоја година, така и оваа година во рамките на нашите активности ќе се организира олимпијадата APMO 2023 godina. Традиционално таа се одржува секој втор вторник во месец МАРТ. Но секако ќе мораме да почекаме да видиме точно што ќе се случи, т.е. како ќе нареди Центарл...

11.02.2023ДОПОЛИНЕНИЕ ЗА ВЕСТА ЗА КЕНГУР 2023 година

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ Како и секоја година, така и оваа година се одржува КЕНГУР 20203 година. На бројни ваши прашања, дали ќе има КЕНГУР 2023 година како и минатите години, со индивидуално пријавување на учениците, ние ви одговараме дека ЌЕ ИМА КЕНГУР 2023 година, на кој вие сами ИНДИВИДУАЛ...

09.02.2023ASSEMBLE Kangaroo of sans FRONTIERES

Почитувани  Ве iизвестуваме дека од број излезе 6-тиот број на списанието AKSF Newsletter.  Во него нашата држава, т.е. асоцијацијата ПМЗ Армаганка има сопствен напис. Во прилог ви го презентираме списанието во целост. Ние од Кенгур Македонија се радуваме што влеговме во остриот из...

09.02.2023НАТПРЕВАР КЕНГУР 2023 година

Почитувани Натпреварот КЕНГУР БЕЅ ГРАНИЦИ оваа година ќе се одржи на  23.03.2023 година НАТПРЕВАР КЕНГУР И НАТПРЕВАРИТЕ ПО МАТЕМАТИКА      Тема на која може да се напишат бројни пред се научни статии а секако и докторати како по математика така и во други области...

03.01.2023ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2022

ПОЧИТУВАНИ  На ден 14.10.2022 година во Скопје, во просториите на МАШИНСКИОТ ФАКУЛТЕЕ се одржа редовната Иранска геметриска олимпијада 2022. Во убави услови, одредени до домаќинот Машински факултет, учествуваа 4 натпреварувачи. На истата освоивме две медаљи и тоа две ЈАКИ СРЕБРЕНИ МЕДАЉИ. Ис...

02.01.2023СРЕЌНА НОВА ГОДИНА 2023

ПОЧИТУВАНИ Олимпијци, натпреварувачи во Кенгур, родители, наставнци, директори. СРЕЌНА НОВА 2023 година Многу здравје, радост, среќа и успех во животот. Со почит ПМЗ Армганка

03.11.2022КЕНГУР 2023

ПОЧИТУВАНИ  

20.10.2022ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2022 (EMC 2022)

Почитувани средношколци и почитувани основци Ве известуваме дека Европскиот математички куп 2022 че се одржи на 10.12.2022 година. Времето на одржување е традиоционално како и секоја година. Почетокот на натпреварот е 09:30 часот. Точното место дополнително ќе го објавиме(ден пред самиот натпрева...

13.10.2022ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2022

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека Иранската геомтриска олимпијада 2022 ќе се одржи, како што веќе е кажано, на 15.10.2022 година. Почетокот е во 10:00 часот. Истата ќе се одржи во просториите на МФС(Машински факултет Скопје). Олимпијадата е од отворен тип, и секој може да се пријави до петок 14.10.2...

28.09.2022X симпозиум по ДИФЕРЕНЦИЈАНИ равенки, АНАЛИЗА И ПРИМЕНИ, II Конгрес по АНАЛИЗА, ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ РАВЕНКИ И ПРИМЕНИ

ПОЧИТУВАНИ МАТЕМАТИЧАРИ и ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ Ве известувам дека се одржа X симпозиум по Диференцијани равенки, Анализа и примени, кој во исто време е и II  Конгрес по Анализа, Диференцијани равенки и ПРИМЕНИ, 25.09.2022-28.09.2022 година. Генерално што да се каже. Мал настан,но  ИМПР...

10.09.2022ДОДЕЛЕНИ СЕ МАДАЉИТЕ ОД МММО 2022 (Мала Македонска Математичка Олимпијада 2022)

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Денеска 10.09.2022 година со почеток во 11:00 часот, на Машинскиот факултет во Скопје се доделија медаљите и дипломите, како и соодветната документација од Малата македонска математичка ОЛИМПИЈАДА 2022, на освојувачите на истите. Повод за овој допис секако е дека во нашата земја...

03.09.2022ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2022

Почитувани колеги, почитувани ученици Ве известуваме дека од оправдани причини дојде до одложување на одржувањето на ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2022. Истиот ќе се одржи на  12.11.2022 година За сите дополнителни детаљи ќе ве информираме на овој сајт. Слободно пратете го сајтот.  ...

29.08.2022ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕДАЉИ ЗА МММО 2022

Почитувани колеги Ве известувам дека доделувањето на МЕДАЉИ и награди за учениците од 1-5 одделение кои учествуваа на престижната МММО 2022 ќе се одржи на 10.09.2022 година. Местото на доделување на медаљите е МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ. Почеток на доделувањето е 11:00 часот. Се замилуваат сите осв...

29.07.2022II конгрес по Анализа и диференцијални равенки и примени и X Симпозиум по диференцијални равенки

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ,ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА НАШАТА ДРЖАВА Веизвестуваме дека во деновите од 25.09.2022 година до 28.09.2022 година во Охрид, се одржува Вториот конгрес по анализа и диференцијални равенки и ПРИМЕНИ, кој во исто време е и Десетти Симпозиум по Диференцијални равенки. Добро е што ја одрж...

05.07.2022ПОДИГНУВАЊЕ НА ДИПЛОМИ и МЕДАЉИ

ПОЧИТУВАНИ Дојде време на годишни одмори. На сите им посакувам пријатен годишен одмор, евентуален убав престој во некое од нашите летувалишта. Но како и секоја година и оваа година останаа дел од медаљите и дипломите кои не се подигнати. Секако дека тоа се премногу малку и дипломи и медаљи во одн...

04.07.2022ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2022 и ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2022

ПОЧИТУВАНИ Помина една година натпревари. Не можеме да кажеме дека сме задоволни до бескрај, но тоа е година во која полека се ослободивме од вирусот COVID 19, и во тие услови освоивме вкупно 32 медаљи, не сметајќи ги оние од Медитеранска математичка олимпијада. Во секој случај, имајќи предвид се...

02.07.2022ПРВА МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022-финални резултати

Почитувани наши олимпијци НА МММО 2022 Одлучивме да ве известиме на овој начин за вашите постигнувања на МММО 2022. Причина е што страната www.armaganka.org.mk, од нашите лаптопи не можеме да ја активираме и резултатите да бидат јавни за целата наша држава. Но тој проблем нашите оператори го...

18.06.2022МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022 и МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022

ПОЧИТУВАНИ Денеска, како во ниту еден ден во нашата земја МАКЕДОНИЈА, се одржаа два импознатни настани. Едниот МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022 а другиот Медитеранска математичка олимпијада 2022.  Мала МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022, за деца од прво до петто одделение. ...

09.06.2022МАТЕМАТИЧКИ КАМП Кенгур 2022

Почитувани учесници на Кенгур 2022 Летен КАМП КЕНГУР 2022 Оваа вест се однесува на сите учесници на натпреварот Кенгур 2022. Нашите соседи на исток, Република Бугарија организира летен математички камп КЕНГУР 2022. Од нивна страна сме поканети да земеме учество на оваа нивна манифестација. Наш...

08.06.2022Дипломи и медаљи, ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ од ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2022

Почитувани Во прилог се вашите дипломи од Вториот (Финален круг) круг на Кенгур 2022. Ве замолувам да си направите проверка на 1.Име и Презиме 2.Категорија,  3.Награда (не правете проверка на град/населено место). Доколку имате исправки ве молам најавете ги на меилот kang...

03.06.2022Медитеранска математичка олимпијада 2022, второ соопштение

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Завршија поголем дел од вашите олимпијади и ние ви ги честитаме вашите успеси на секоја од нив. Тоа се сепак ваши олимпијади. Олимпијадите кои ние ги организираме се со малку чуден карактер. На пример, имаме супер тешка олимпијада, и има поголем број на учесници(и убави резул...

03.06.2022ИНФОРМАЦИИ за Мала македонска математичка олимпијада 2022

Почитувани ученици, родители, ментори, Директори Конечно ве информираме дека Малата македонска математичка олимпијада ќе се одржи на ден 18.06.2022 година со почеток во 09:30 часот на Машински факултет-Скопје. Од тие причини ве повикуваме на следното: 01. За секое одделение ќе има посебе...

27.05.2022Официјални резултати АПМО 2022

Почитувани Ја имаме честа да ве известиме дека конечно имаме официјални резултати на една од најпрестижните олимпијади во светот АПМО. И оваа година како и последните години можеме да се радуваме на успесите  на нашите ученици. Во прилог е табелата која е официјална Rank L...

14.05.2022Прва МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022

Почитувани,  Ученици од прво до петто одделение. Ве известуваме дека на ПРВАТА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022 се поканети сите УЧЕНИЦИ кои беа на Првиот државен натпревар по математика за учениците од прво до петто одеделение. По тој повод ве известуваме дека во текот на месец ЈУНИ (...

14.05.2022Резултати ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2022 и ПРВ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР за учениците од 1-5 ОДДЕЛЕНИЕ

ПОЧИТУВАНИ Пред се ученици, со мало закаснување, од оправдани причини, ви ги презентираме резултатите од ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2022. Истиот за учениците од 1(прво)-5(одделение) е ПРВ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА за УЧЕНИЦИТЕ од 1-5 одделение. Резултатите од овој натпревар ја п...

09.05.2022ПРВ МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА 1-5 одделение

ПОЧИТУВАНИ Ве информираме дека вчер, на ден 08.05.2022 година во нашата држава РЕПУБЛИКА С. МАКЕДОНИЈА се одржа        ПРВ МАКЕДОНКИ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР за учениците од 1-5 одделение Секако дека е тоа ИСТОРИСКИ ЧИН и во МАКЕДОНСКАТА МАТЕМАТИКА и во СВЕТСКАТА МАТЕМАТИКА. Ов...

05.05.2022Финален круг на КЕНГУР 2022, Прв Државен натпревар по математика за учениците од 1-5 одделение

Почитувани ученици, родители, КОЛЕГИ,  Ве известуваме дека ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР 2022 и Првтио државен натпревар по математика за учениците од 1-5 одделение ќе се одржи на        08.05.2022 година со почеток во 09:00 часот на Машински факултет Скопје Се замолуваа...

04.05.2022ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА КЕНГУР 2022

ПОЧИТУВАНИ Бидејќи има доста јавувања за ФИНАЛЕН КРУГ ЗА КЕНГУР 2022, ОБЈАВУВАМЕ ДЕКА РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ Е ПРОДОЛЖЕН до 05.05.2022 година до 16:00 часот. Нарачани се доволно работни материјали кои ќе придонесат за успешно спроведување на овој ЗНАЧАЕН НАТПРЕВАР ЗА СИТЕ УЧЕНИЦИ ВО РСМ.  С...

02.05.2022Европски математички куп 2021 година-Финални резултати

Почитувани Ве информирам дека нашата држава на 10-от Европски математички куп 2021 година, иако во малуброен состав, постигна значаен успех. Освоивме 5 медаљи и една пофалница. Освојувачи на медаљите се  сребрен медал 1. Деа Деспотовска 2.Алексиј Тасиќ 3.Никола Цветановски 4. ...

01.05.2022РЕЗУЛТАТИ ОФМА 2022

ПОЧИТУВАНИ Нашата држава на МЕЃУНАРОДНАТА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА ОФМА 2022 постигна значеан успех. Во пресилна меѓународна конкуренција нашите 25 натпреварувачи освоија 12 медаљи и тоа 3(три) златни, 8(осум) сребрени и една бронзена медаља. Условите за одржување на олимпијадата масовно се промени...

29.04.2022ПОМЕСТУВАЊЕ НА РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2022

Почитувани Ве известувам дека пријавувањето за ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР се ПОМЕСТУВА за еден ден. Крајниот рок за пријавување на учесниците е  04.05.2022 година до 22:00 часот Поместувањето е предизвикано од настаните кои се случуваат во нашата земја.  Да напоменеме дека пријав...

27.04.2022Битни информации за ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2022 година

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Во прилог е местото каде можете да го направите пријавувањето за втор Финален круг на Кенгур 2022.  пријава за финален круг на кенгур 2022         види тука Начино е ист како и за пријавување за прв круг на кенгур. Можно е да ви се појави ваши...

25.04.2022Информации поврзани со ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР и со Првиот дражавен натпревар за учениците од 1 до 5 одделение

Почитувани Ве известуваме дека на ФИНАЛНИОТ КРУГ на КЕНГУР 2022, како и на ПРВИОТ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР за прво до петто одделение се повикуваат следните ученици, бесплатно: ред. број име и презиме одд. категорија училиште град 1 Мила Буревска 2 ...

21.04.2022ПРВ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР за учениците од прво до петто одделение

ПРВ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД ПРВО ДО ПЕТТО ОДДЕЛЕНИЕ Почитувани родители, директори, ментори на ученици и УЧЕНИЦИ Ве известуваме дека натпреварот што ќе се одржи на 07.05.2022 и 08.05.2022 година за вас, т.е. за учениците од прво до петто одделение, е ПРВ ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР. Натпреваро...

21.04.2022ДИСТРИБУЦИЈА НА МАТЕРИЈАЛИТЕ ОД КЕНГУР 2022-ЗАВРШЕТОК НА ПРВИОТ КРУГ НА КЕНГУР

Почитувани колеги Ве известуваме дека на ден 20.04.2022 година и формално заврши првиот круг на меѓународниот натпревар КЕНГУР 2022. Се дистрибираа материјалите за КЕНГУР 2022 преку пошта, освен за три училишта од градот Скопје(од ОУ Невена георгиева Дуња, ОУ 26 јули и ОУ Кирил и Методи...

11.04.2022РЕЗУЛТАТИ КЕНГУР 2022

Почитувани Ученици, Директори, Ментори, Предметни наставници, Педагози и Родители На почеток да изразиме благодарност на вашиот одзив на овој натпревар. Мораме да кажеме дека тој се одржа со физичко присуство, што секако многу значи за неговата верододстојност. Нашите ДИРЕКТОРИ, ПЕДАГОЗИ, МЕНТ...

07.04.2022ВТОР КРУГ НА МЕЃУНАРОДНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2022 и МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2022

Почиутвани Директори, почитувани професори, почитувани родители Ве известуваме дека како и секоја година, така и оваа година во нашата држава ќе се одржи Втор круг на меѓунаордниот математички натпревар КЕНГУР 2022. Да забележиме дека овој натпревар како и првиот круг на Кенгур 2022, има изборен ...

06.04.2022Медитеранска математичка олимпијада 2022

Почитувани ученици, почитувани олимпијци Оваа година веќе можеме да ја прогласиме за успешна година, што се однесува за нашето здружение. Се освоија многу награди, мнгу медаљи, многу одличја. Останаа уште две олимпијади и еден ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР-Втор круг на Кенгур 2022. Едната од тие олимпијади е...

31.03.2022ОФМА 2022 (Олимпијада по финансиска математика и актуарство 2022)

Почитувани колеги Ве зивестуваме дека на ден 28.02.2022 година се одржа 6-тата по ред Олимпијада по финасиска математика и актуарство 2022 (ОФМА 2022). На истата зедоа учество 24 деца од неколку школи во нашата држава, како и поединци. Пред се да им се заблагодариме на нивниот ангажман, пожртвува...

30.03.2022Медаљи на ОФМА 2021(олимпијада по финасиска математика и актуарство 2021-Сениорска конкуренција)

Почитувани колеги Ве известуваме дка нашата Македонска репрезентација на Олимпијадата по финансиска математика и Актуарство 2021, сениорска конкуренција забележа значаен успех. Во Конкуренција на силните екипи од Русија, Бугарија и редица други земји освои пет медаљи, и тоа 1 златна, 3 сребрени и...

24.03.2022КЕНГУР 2022

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА НАШАТА ДРЖАВА Денеска во нашата држава се одигра несекојдневен настан. Денеска се одржа меѓународниот натпревар КЕНГУР 2022. Нашите мали ученици покажаа невидена големина. Нивните професори, нивните школи, нивните ментори, нивните ДИРЕКТОРИ, нивните ПЕДАГОЗИ, нивните ПСИХОЛО...

22.03.2022ПРОЦЕС НА РЕАЛИЗАЦИЈА НА КЕНГУР 2022

Почитувани колеги Во текот на вчерашниот ден на учесниците на МЕЃУНАРОДНИОТ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2022 им беше доставена e-mail пошта. Истата е од пробен карактер. Доколку не сте ДОБИЛЕ ПОШТА а сте учесници на натпреварот КЕНГУР, ве повикувам да се јавите по e-mail на нашата адреса.  Со почит ...

11.03.2022НАЈНОВИ ИНФОРМАЦИИ ЗА КЕНГУР 2022

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Поголем број од вас се јавуваат и поставуваат поголем број  на прашања. Овде ќе дадеме одговор на некои од нив(јавувањето по телефон не е проблем; направете го тоа БЕЗ ДВОУМЕЊЕ, ЈАВЕТЕ СЕ; не губете денови за нешто што може да се реши со еден разговор).  1. ПРИЈАВУВ...

04.03.2022ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИЗДАДЕНА КНИГА Theory and applications of n-normed spaces

Ве известуваме дека книгата можете да ја набавите на повеќе начини, вклучувајќи ги и порталите на www.amazon.com и www.barnesandnoble. Повелете да имате и листа на книгата издадена од издавачот при што можете да направите и директна нарачка  види тука   ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Оваа в...

01.03.2022APMO 2022(променета вест)-OFMA 2022

Почитувани колеги Во текот на вчерашниот ден се одржа импозантна олимпијада по Финасиска математика и актуарство. Присутните ученици-олимпијци беа на високо рамниште на својата задача. Пред се беше импознатен нивниот висок борбен морал, издржливост. Да има посакаме успех во рамките на овој МЕЃУНА...

22.02.2022ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА и АКТУАРСТВО 2022

Почитувани олимпијци Олимпијадата по ФИАНСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО ќе се одржи на 28.02.2022 година со почеток во 19:00 часот. Почетокот на олимпијадата е во 19:00 часот. Секој учесник ќе добие ZOOM контакт. На истиот ќе мора да се приклучи. Потоа ќе ги добие задачите за олимпијадата. Бројот ...

17.02.2022КОРИСНИ информации за КЕНГУР 2022

Почитувани Во текот на работењето се појавија некои мали недостатоци, кои за вас играат голема улога околу организирањето на Кенгур 2022. Заради тоа во оваа вест ќе пробаме да ги отстраниме.  1. Акредитација за Кенгур акредитација за Кенгур      види тука Во многу шко...

17.02.2022Кенгур

види тука

14.02.2022ПРОТОКОЛ ЗА on-line НАТПРЕВАР ЗА КЕНГУР 2022 година

Почитувани директори, колеги, ученици До натпреварот Кенгур 2022 има уште достра денови, но добро е некои работи да се уточнат пред време, т.е. да бидат кажани на време. Покрај низата погодности за УЧЕНИЦИТЕ ОД ОДДЕЛЕНСКА НАСТАВА КОИ НЕ Е ДОБРО ДА СЕ ЗАНЕМАРАТ ако се имаат предвид искуствата по с...

13.02.2022ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2022

Почитувани Ве известуваме дека олимпијадата по Финансиска математика и актуарство времено(најверојатно на една недела се одложува). На истава страна ќе имате известување за истата. Повелете на овој единствен чин, кој ние во целост го спроведуваме.  Со почит Алекса Малчески

13.02.2022MMMO 2022 и ново СПИСАНИЕ во основното образование

Почитувани Секоја новост,посебно кога тоа е олимпијада пред тие што треба да се корисници на тој производ остава доста недоразбирања. Целта на оваа вест е тоа се надмине. Веднаш да напоменеме дека овде ќе направиме, без избор на задачи, една презентација на тестовите кои ќе бидат на МММО 2022.&nb...

13.02.2022АПМО 2022

Почитувани Ве известуваме дека во почетокот на месе МАРТ, во нашата земја ќе се одржи еден од најпрестижните натпревари во светот, Азиско Пацифичката математичка олимпијада. Оваа година таа ќе биде проширена со некои земји кои припаѓаат на светскиот математички врв. На сите заинтересирани им посо...

13.02.2022ПОЈАСНУВАЊЕ НА ВЕСТА ОД 12.02.2022 година

Почитувани колеги, родители, ученици Воведувањето на нова олимпијада не е секогаш едноставна задача. Секогаш има низа од нејаснотии поврзана со истата. Заради тоа ви должиме појаснување на истата.  1. КЕНГУР 2022 прв круг Овој натпревар се спроведува како што се спроведува и секој...

12.02.2022НОВА ОЛИМПИЈАДА

НОВА ОЛИМПИЈАДА Почитувани колеги, почитувани граѓани, почитувани ученици Ве известуваме дека почнувајќи од оваа година во нашата држава ќе се одржува МАЛА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА. Истата се организира за учениците од 1-6 одделение во тековната учебна година. Образложение ...

11.02.2022КЕНГУР 2022-ПРИЈАВУВАЊЕ

ПОЧИТУВАНИ Ова е второ соопштение поврзано со натпреварот КЕНГУР 2022. Одма да напоменеме дека натпреварот ќе се одржи (барем првиот круг на КЕНГУР 2022) во on-line верзија. Било тоа да е од школо било да е од домашни услови. Ваквата одлука се заснова дека сепак на крај имаме голем број на заболе...

04.02.2022МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2023

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Ве известуваме дека и Официјално нашата држава е ОРГАНИЗАТОР НА СОСТАНОКОТ НА АСЕМБЛЕЈАТА НА КЕНГУР во 2023 година. Нашата земја, со вкупните свои потенцијали ќе се постави во улога на главен организатор на овој настан. Да напоменеме дека на овој настан, учество земаат преку 100...

20.01.2022ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА и АКТУАРСТВО 2022

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Ве известуваме дека ОЛИМПИЈАДАТА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2022 ќе се одржи и оваа година во предвидениот термин 19.02.2022 година. На оваа олимпијада слободно учество може да земат сите средношколци од Македонија, како и пошироко. Нешто што и се случуваше во пре...

05.01.2022Македонски математички олимпијади 2013 година

Почитувани И оваа книга е како и претходната, т.е. не е комплетна. Просто во масата на податоци, малку е тешко да се пронајдат оригиналите на истите. Но како и да е содржат убави примери кои не се малку едукативни, и може да имаат пресудна улога во многу области од вашето работење.  Со по...

03.01.2022Македонски математички олимпијади 2018 година

ПОЧИТУВАНИ Малку без ред ги наоѓаме овие книги, чија намена беше наше претставување пред светот(маркетинчки пристап) пред светот за тоа што ние работиме.Таква е и оваа Македонски математички олимпијади 2018 година. Секако дека истите не се комплетни, бидејќи на пример во оваа фалат некои олимпија...

02.01.2022Македонски математички олимпијади 2017 година

ПОЧИТУВАНИ Пред вас е уште еден наслов од серијата кнги кои излегуваа, а за кои вие немавте информации. Убаво е да се имаат вакви мали наслови со убава содржина пред себе, особено кога се работи олимписка математика. Се надеваме дека книгата ќе им помогне на многу натпреварувачи во текот на нивно...

02.01.2022Македонски математички олимпијади 2001 година

ПОЧИТУВАНИ Пред вас е наслов кој е настанат пред подолго време, а денеска го гледа белиот ден. Убава книга, која не е баш убаво обработена, но секако дека ќе биде корисна за оние кои одат на олимпијади. Иако се олимпијци, и пред тие да се родат имало олимпијади, се одржувале и многу ученици како ...

01.01.2022Македонски математички олимпијади 2019 година

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА МАКЕДОНИЈА. Листајќи упорно низ литературата наидовме на уште една книга која не е позната во нашата јавност. Тоа е книгата МАКЕДОНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ 2019 година. Мала, но силна книга по својата содржина и по својата мисла. Заради нејзината прекрасна изработка р...

01.01.2022СРЕЌНА НОВА 2022

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА НАШАТА ДРЖАВА СРЕЌНА НОВА 2022 многу здравје, радост, успех и среќа во животот..

30.12.2021Македонски математички олимпијади 2014 година

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ Секако дека сме сведоци на малку силен дегресивен процес во нашите математички води. Секако дека тоа генерално треба да се гледа од уписот на нашите средношколци на нашите како технички факултети, така и на Природно математичкиот факултет. Како што веќе кажавме на овој сајт, не...

29.12.2021Македонски математички олимпијади 2015 година

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ Листајќи низ литературата наидовме на една книга која не е позната во нашата јавност. Тоа е книгата МАКЕДОНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ 2016 година. Мала, но силна книга по својата содржина и по својата мисла. Заради нејзината прекрасна изработка решивме да ја претставиме на маке...

28.12.2021Македонски математички олимпијади 2016 година

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ Листајќи низ литературата наидовме на една книга која не е позната во нашата јавност. Тоа е книгата МАКЕДОНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ 2016 година. Мала, но силна книга по својата мисла. Заради нејзината прекрасна изработка решивме да ја претставиме на македонската јавност. ...

27.12.2021ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА и ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021

ПОЧИТУВАНИ Секако дека ни е чест да ви соопштуваме вакви вести, како што е оваа. Нашата МАКЕДОНИЈА на ИРАНСКАТА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА освои 6(шест) медаљи од кои две златни, три сребрени и една бронзена медаља, на олимпијадата која се одржа во ноември 2021 година. Освојувачи на медаљите нем...

24.12.2021ИЗВЕСТУВАЊЕ-ОФМА 2021

ПОЧИТУВАНИ Денеска во нашата држава се одржа четвртата по ред оваа година олимпијада по математика и примената математика во наша организација . На овој наста учествуваа 12 студенти. Обраќањето е заради нивното фантастично АКАДЕМСКО ОДНЕСУВАЊЕ. Подолго време не се одржала ваква олимпијада во...

21.12.2021ПРИЈАВА ЗА КЕНГУР 2022

МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦИ 2022 Почитувани ученици, колеги, директори, родители, Почитувани љубители на натпреварот КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦИ,             Натпреварот Кенгур е уникатен натпревар по својата содржина. Тој ги о...

15.12.2021ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА и АКТУАРСТВО 2021

Почитувани СТУДЕНТИ и ГРАЃАНИ на МАКЕДОНИЈА Ве зивестуваме дека олимпијадата по Финасиска математика и Актураство, исто како и минатата година ќе се одржи и и оваа година. Ова е четврта олимпијада која се спроведува во нашата земја, под покровителство на ПМЗ АРМАГАНКА. Право на учество имаат сите...

14.12.2021Нова книга: НАТПРЕВАРИ ПО МАТЕМАТИКА ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Почитувани граѓани  Ве известуваме дека излезе насловот НАТПРЕВАРИ ПО МАТЕМАТИКА ВО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2006-2019, Истата можете да ја најдете во делот книги, основно образование,  на овој сајт. Напорот да излези овој наслов секако дека беше голем, ако се има предвид невремињата во кои ...

11.12.2021ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП, 11.12.2021

ПОЧИТУВАНИ Денеска, 11.12.2021 година во нашата држава се одржа 10-тиот Европски математички куп. Група од 10 ученици, ОЛИМПИЈЦИ,  покажаа извонредни квалитети, пред се од натпреварувачки дух и карактер(издржливост, работен дух,,,,,). За резултатите ќе почекаме до конечниот увид во писмените...

03.12.2021ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021

Почитувани олимпијци Оваа вест е за да ви скрени вашето внимание, а повод е ЕВРОПСКИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП. Бројот на пријавени учесници во моментов е одличен, и ние можеме да бидеме задоволни. Но, многумина од вас, посбно од пониските делови на образованието не се доволно информирани за овој настан ...

30.11.2021Нов наслов: РЕПУБЛИЧКИ НАТПРЕВАРИ ВО СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 1978-2019

Почитувни колеги, почитувани ученици, почитувани Директори, почитувани ментори, почитувани родители На оваа страна е поставена книгата РЕПУБЛИЧКИ НАТПРЕВАРИ ВО СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 1978-2019 година. Во неа се содржат сите задачи кои биле натпреварувачки на Републичките натпревари(денешни Државни ...

28.11.2021Нов наслов: РЕГИОНАЛНИ НАТПРЕВАРИ ВО СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 1978-2019

Почитувани средношколци, почитувани ментори, почитувани Директори, почитувани родители Пред вас, на овој сајт,  е претставена книгата РЕГИОНАЛНИ НАТПРЕВАРИ ВО СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 1978-2019 година. Книгата ги содржи сите регионални натпревари во средното образование, откога почнале да се одр...

16.11.2021КНИГИ ВО АРМАГАНКА-II

Почитувани колеги, ученици, родители, директори Ве известуваме дека во консултација со авторот, на оваа страна е поставен насловот ИДЕНТИЧНИ ТРАНСФОРМАЦИИ. Книгата и после многу години од своето создавање, заради природата на својата содржина е вреден наслов за сите љубители на математиката, сите...

16.11.2021КНИГИ во АРМАГАНКА-I

ПОЧИТУВАНИ колеги, ученици, родители, директори На оваа страна е поставен насловот на книгата Славни математичари, од авторот Лилјана Поповиќ Грибоска. Оваа книг одигра голема улога во изработката на бројни дипломски работи во минатото. Во консултација со авторот, истата е дозволено да биде поста...

15.11.2021ТЕОРИЈА И ПРИМЕНИ НА n-нормирани простори

ПОЧИТУВАНИ  Ве извесртуваме дека ПМЗ АРМАГАНКА го промовира изданието на насловот   THEORY and APPLICATIONS OF n-NORMED SPACES,  од авторите проф. д-р Слаѓана Брсакоска и проф. д-р Алекса Малчески. Од страна на ПМЗ АРМАГАНКА во план е издавање и на други наслови од овој и сли...

12.11.2021ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2021

Почитувани На 05.11.2021 година со учество на 16 натпреварувачи-олимпијци се одржа ИРАНСКАТА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2021. На сите учесници им го честитаме учеството, како еден од највозвишените чинови во нашето општество. Олимпијадата се одржа во три категории, и во сите три имавме учесници. Ние ...

07.11.2021КЕНГУР 2021/2022-СОБРАНИЕ на Асоцијацијата KANGAROO SANS FRONTIERES, Antverpen Belgija, 2021

Почитувани колеги, Убавите работи кои се случуваат, убаво е да се споделуваат, како со најблиските, така и со јавноста, секако дека ако тоа е можно. Нашата држава ја доби организацијата на АСЕМБЛЕЈАТА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА KANGAROO SANS FRONTIERES ЗА 2023 година. Убава вест за нас Македонците, а...

20.10.2021ШКОЛА ЗА МАТЕМАТИКА-АРМАГАНКА 2021/2022

Почитувани колеги ВЕ известуваме дека од денеска 20.10.2021 година официјално отпочнува со работа МАТЕМАТИЧКАТА ШКОЛА организирана од АРМАГАНКА. Секако сме сведоци на обилен развој на математички школи кои се развија во нашата држава. Ние од Армаганка ги поздравуваме сите такви школи, кои во о...

20.10.2021ВТОРО СООПШТЕНИЕ-CODEMA 2022

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, Со ова писмо Ве покануваме на настанот, II Конгрес по диференцијални равенки, математичка анализа и примени   CODEMA 2022 кој во исто време е и  X семинар по диференцијални равенки и анализа Одма да напомене дека овој конгрес, кој е и ЈУБИЛЕЕН десетт...

12.10.2021ТУРНИР НА ГРАДОВИ

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Школи, Директори, ментори, професори Ве известуваме дека меѓународниот натпревар Турнир на градови ќе се одржи на 24.10.2021 година. Турнирот ќе се одржи on-line, како и во претходната година. Ве повикуваме да земете масовно учество, бидејќи овој натпревар се одржува во по...

10.10.2021ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021 ќе се одржи на ден             11.12.2021 година Пријавувањето за учество на оваа олимпијада можете да го направите на следниот линк(преку пополнување на соодветната листа)      ...

10.10.2021ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2021

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека ИРАНСКАТА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2021 ќе се одржи на ден             05.11.2021 година Пријавувањето за учество на оваа олимпијада можете да го направите на следниот линк(преку пополнување на соодветната листа)   &nbs...

08.10.2021ТРУДОВИ-ТЕМИ за средно образование

ПОЧИТУВАНИ СРЕДНОШКОЛЦИ Секако дека целото образование се наоѓа во непријатна ситуација со пандемијата на 21-от век COVID 19. Но како и да е, да се работи мора и мора да се продолжи со создавање на нови трудови, работи и предизвици. Во рамките на нашите активности, ве известуваме дека на оваа стр...

05.10.2021Теми за основно образование

ПОЧИТУВАНИ ОСНОВЦИ Секако дека од аспект на пандемијата на 21-от век се наоѓате во непријатна ситуација. Час се оди час не се оди во школо. Секако проблем кој не смее да го имаат учениците. Нашето МОН вложува натчовечки напори сето тоа да го процесира и секако тоа го прави најумешно. Но како и да...

30.09.2021Methodology and Information Technologies in Education

ПОЧИТУВАНИ Денеска е ден 30.09.2021 година, кој се покажа како голем народен празник (ВЕРА, НАДЕЖ и ЉУБОВ). Денеска кога се одржува најубавата манифестација во нашата држава ФМК, која во светот широко ја прифатија многу земји.  Но, во рамките на меѓународниот проект     ...

30.09.2021ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021

ПОЧИТУВАНИ Денеска на ден 30.09.2021 година се одржува ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021 година. Големи две изненадувања за нас од АРМАГАНКА. Бројот на земји кои се пријавија на овој настан кој трета година се одржува во организација на АРМАГАНКА е за нас, а веруваме и за цела Македонија импоза...

24.09.2021ПРИЈАВА ЗА ФМК 2021

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Секако дека оваа година можеме да бидеме повеќе од задоволни како од пријавата како на држави, така и од бројот на учесници(оние кои до сега испратија пријави за учество) на FMC 2021 година. Оваа година имаме и наптреварувачи кои се пријавија САМОСТОЈНО, од ДРУГА ДРЖАВА, што ...

15.09.2021ВЕСТ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕДАЉИ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ-ОЛИМПИЈЦИ Ве известуваме дека доделувањето на медаљи ќе се одржи на 17.09..2021 година. Зборно место е МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТЕ -Скопје. Почетокот е во 16:00 часот. Се замолуваат сите учесници да ги почитуваат МЕРКИТТЕ ОД ПРОТОКОЛИТЕ НА ДРЖАВАТА ЗА ЗАШТИТА ОД  ПАНДЕМИЈАТА CO...

12.09.2021ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕДАЉИ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 година

Почитувани колеги Ве известувам дека доделувањето на МЕДАЉИТЕ и другите одличја од поминатата учебна година, како и од претходната ќе се одржи на                                     17.09.2021 год...

06.09.2021ПРОМЕНА НА ТЕРМИНОТ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕДАЉИ

Почитувани олимпијци Од технички причини морам да ве известам дека ќе настани и второ поместување на терминот за доделување на медаљи и дипломи од олимпијадите на кои вие присуствувавте. Новиот термин е           13.09.2021         или&nbs...

30.08.2021

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Природно математичкото здружение АРМАГАНКА јавно објавува, дека според критериумите кои претходно се објавени, дека најдобар натпреварувач, ЈУНИОР во учебната 2020/2021 година е ученикот  АЛЕКСИЈ ТАСИЌ Наградата, плакета ИЛИЈА ЈАНЕВ ќе ја добие на 10.09.2...

30.08.2021НАГРАДИ АРМАГАНКА 2020/2021

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Природно математичкото здружение АРМАГАНКА јавно објавува, дека според критериумите кои претходно се објавени, дека најдобар натпреварувач, СЕНИОР во учебната 2020/2021 година е ученикот  ЛУКА ГРАШКОСКИ Наградата, плакета АЛЕКСАНДАР САМАРЏИСКИ ќе ја добие на 10.09....

29.08.2021Медитеранска математичка олимпијада 2021-ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ

Почитувани олимпијци Најмалку од се е да реагирам на вашето непријавување на вака значајни натпревари кои се прават само во ваш интерес.... Денеска во попладневните часови пристигнаа резултатите од МЕДИТЕРАНСКАТА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА....Иако само со три ученици, ние зедовме учество на овој прес...

21.08.2021ПОДЕЛБА НА ДИПЛОМИ

Почитувани ученици, ОЛИМПИЈЦИ, натпреварувачи Ве изветуваме дека од ТЕХНИЧКИ ПРИЧИНИ доделувањето на медаљите од натпреварите по МАТЕМАТИКА од 25.08.2021  СЕ ПОМЕСТУВА ЗА 10.09.2021 година. За сите информации ве замолуваме да ги пратите и проследувате информациите кои ќе ги постираме.  ...

12.08.2021ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2021/2022

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве зивестуваме дека ФМК 2021 година ќе се одржи на 30.09.2021 година. Истиот се одржува во две категории. Секој заинтересиран може да си најде место некоја од овие две категории. Натпреварот и оваа година ќе се одржи on-linе, барем според сегашните наши согледувања поврзани с...

12.08.2021ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве известуваме дека Иранската ф=геометриска олимпијада 2021 година ќе се одржи на 05.11.2021 година. Имаме доволно време за да ги организираме домашните обврски поврзани со оваа олимпијада. Пријавувањето може да отпочне(иако веќе имаме пријавено неколку кандидати). Олимпијада...

29.06.2021ОЛИМПИЈАДИ-МЕДАЉИ

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека на ден 30.06.2021 година ќе се ДОДЕЛАТ СИТЕ МЕДАЉИ од досега одржаните ОЛИМПИЈАДИ(АПМО, ЕМЦ, ОФМА; ИГО, ФМК и сите останати) во организација на АРМАГАНКА. Доколку се случи од некоја олимпијада нема медаљи или сертификати, истите ќе се доделат на 25.08.2021 годи...

22.06.2021CODEMA_2022

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, Со ова писмо Ве покануваме на настанот, II Конгрес по диференцијални равенки, математичка анализа и примени CODEMA 2022 кој во исто време е и X семинар по диференцијални равенки и анализа Веднаш да напоменеме дека во моментов, живееме во свет во кој веќе...

21.06.2021ДИПЛОМИ-СЕРТИКАТИ-КЕНГУР-2021-Финален круг

ПОЧИТУВАНИ УЧЕСНИЦИ НА ФИНАЛНИОТ КРУГ НА КЕНГУР 2021 ВО прилог ги поставуваме дипломите, сертификатите за школи, сертификатите за ментори, сертификатите за предметни наставници. Ве замолуваме да извршите преглед на дипломите. Секоја неправилност да ја соопштите преку  kangaroo.macedonia@g...

20.06.2021FINAL MATHEMATICAL CUP , FMC 2021

Dear colleagues, students and parents, Less then a year has passed since the holding of the 2nd Final Mathematical Cup, FMC 2020. A difficult year, in which all mankind has struggled to cope with the global pandemic CoVid-19. At the moment, the situation is formally improving everywhere in...

20.06.2021ФИНАЛЕН КРУГ од МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2021-конечни резултати

ПОЧИТУВАНИ Поминаа точно  седум дена, како што и обеќавме од Финалниот круг од Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2021 година. Впечатоците од овој натпревар по сите основи се подобри од оние во првиот круг. Силна дисциплина, силно академство, одлични резултати. На сите учесници, посе...

17.06.2021ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2021-ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ

ПОЧИТУВАНИ Чест ни е да ве известиме дека нашата држава доживеа неверојатен успех на Олимпијадата по ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО. На истата освоивме 7(седум) медаљи, меѓу кои една златна, две сребрени и четири бронзени медаљи. Нашата земја секако треба да се гордее со ваквиот успех, ако се ...

15.06.2021ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2021-допис

ПОЧИТУВАНИ  Ве известувам дека на ден 13.06.2021 година, иако со малку големо закаснение се одржа ВТОРИОТ КРУГ НА МЕЃУНАРОДНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2021 година. Овој допис е да ве известам дека вашите за резултати од натпреварот за брзо време ќе бидете известени на МЕИЛОВИТЕ КОИ сте...

15.06.2021АЗИСКО ПАЦИФИЧКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021

ПОЧИТУВАНИ Како организатори на меѓународниот математички натпревар АПМО имаме чест и задоволство да ве известиме дека нашата држава го постигна најголемиот успех досегаво организацијата на овај натпревар. Нашата земја освои три медаљи (еден сребрен и два бронзени) како и две пофалници на овој на...

03.06.2021КЕНГУР 2021, ИСПРАЌАЊЕ НА ДИПЛОМИ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ ВО текот на денешниот ден ви се испратени пакети со награди, исто како и минатиот пат(при примање на пратките). Ве замолуваме истите во законски временски рок да ги подигнете.  Со почит Борд на Кенгур 2021 година

03.06.2021МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021

Почитувани олимпијци Ве известуваме дека Медитеранската математичка олимпијада се поместува и ќе с одржи на 13.06.2021 година со почеток во 13:30 часот. Начинот на пријавување е ист како и претходно. Најдобрите 10 кандидати ќе бидат проследени до организаторот на овој натпревар. Условите се исти ...

03.06.2021КЕНГУР 2021-ФИНАЛЕН КРУГ

Почитувани колеги Ве известуваме дека дојде до мало оместување на терминот за одржување на ФИНАЛНИОТ КРУГ на КЕНГУР 2021 година. Истиот ќе се одржи на  13.06.2021 година-ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2021 Начинот за пријавување на истиот е како и за првиот круг на Кенгур 2021 година. Право на...

27.05.2021ФИНАЛНО-КЕНГУР 2021

ПОЧИТУВАНИ Убаво е, иако со малку закаснување на конечните резултати преку ваква порака да го завршиме овој дел од напреварот. На почеток да им се заблагодариме на сите школи учеснички на овој натпревар, кои во екстремните услови кои владееа токму во неделите на оваа пандемија учествуваа на ...

11.05.2021ФИНАЛЕН КРУГ НА КЕНГУР 2021 година

ПОЧИТУВАНИ учесници на натпреварот КЕНГУР 2021 Ве известуваме дека финалниот круг на КЕНГУР 2021 година ќе се одржи на 09.06.2021 година со оочеток во 12:00 часот. Пријавувањето за овој натпревар е преку линкот  https://forms.gle/PTMCfFtxCao7Aq5P9 Цената за учество на овој натпревар е ...

08.05.2021КЕНГУР 2021

ПОЧИТУВАНИ НАТПРЕВАРУВАЧИ НА КЕНГУР ВО прилог на сите вас кои бевте дел од натпреварот КЕНГУР 2021 година, на вашите меилови ви испратив податоци за секој од вас одделно. Ве замолувам да ги проверите истите и доколку има било каква промена да ги испратите на меилот  kangaroo.macedonia@gma...

08.05.2021МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

Почитувани олимпијци, ментори, родители Ве известуваме дека за точно 30 дена, т.е. на 08.06.2020 година,  ќе се одржи Медитеранската математичка олимпијада 2020 година. На истата право имаат да се пријават сите ученици од Македонија. Рокот за пријавување е 07.06.2020 година до 23:59. Ве изве...

29.03.2021МЕЃУНАРОДЕН НАТПРЕВАР ТУРНИР НА ГРАДОВИ

ПОЧИТУВАНИ Во деновите 14.03.2021 година и 28.03.2021 година, со прикладен број на учесници се одржа меѓународниот натпревар Турнир на градови. На учесниците им посакуваме успех, и пласман на меѓународната конференција која треба како и секоја година да се одржи во предвидените рамки.  Со...

18.03.2021КЕНГУР 2021//Kangaroo sans forntieres 2021

ПОЧИТУВАНИ Ред е да се изнесат денешните импресии од одржаниот натпревар КЕНГУР 2021 во нашата држава. Денеска, 18.03.2021 година во нашата држава се одржа меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2021 година. Нашите ученици, кои ги имаше од сите категории, покажаа највисоко ниво на свесност, с...

18.03.2021ОДГОВОРИ КЕНГУР

Почитувани  Вашите одговори да ги поставите во Google forms, и тоа основно образование          вити рука средно образование            види тука

18.03.2021ОДГОВОРИ КЕНГУР

Почитувани  Вашите одговори да ги поставите во Google forms, и тоа основно образование          вити рука средно образование            види тука

16.03.2021АПМО 2021

ПОЧИТУВАНИ На 09.03.2021 година, според строгите критериуми на маѓународниот натпревар АПМО 2021, истиот се одржа во апсолутно прекрасна атмосфера. Не сакаме да употребуваме термини кои претходно сме ги употребувале, но на нашите прекрасни ОЛИМПИЈЦИ сакаме да им се заблагодариме за се што направи...

13.03.2021ДОПОЛНЕТ ПРОТОКОЛ ЗА on-line НАТПРЕВАР ЗА КЕНГУР 2021 година-ФИНАЛНА ВЕРЗИЈА

Почитувани во прилог е дополнетиот протокол за меѓународниот натпревар КЕНГУР 2021 година. Ве молиме целиот ВНИМАТЕЛНО ДА ГО ПРОЧИТАТЕ.  ДОПОЛНЕТ ПРОТОКОЛ  за одржување на Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2021          ...

08.03.20218-ми МАРТ

СРЕЌЕН 8-МИ МАРТ

04.03.2021ПРИЈАВА ЗА КЕНГУР 2021//УПЛАТА ЗА КЕНГУР 2021//РЕГИСТРАЦИЈА ЗА КЕНГУР 2021

ПОЧИТУВАНИ  ПРИЈАУВАЊЕТО ЗА НАТПРЕВАРОТ ТРАЕ ДО 15.03.2021 година до 18:00 часот ВО наредниот дел ви ги наведуваме основните податоци за КЕНГУР 2021 1.УПЛАТА ЗА Меѓународен математички натпревар КЕНГУР 2021 Уплатата на средствата за овој натпревар ќе се врши на сметката  ...

03.03.2021Математички талент С12-книга за ученици кои покажуваат интерес за математика

ПОЧИТУВАНИ Во прилог е поставен наслов кој има важно, да не кажеме исклучително значење за учениците како од основното образование, така и за учениците од средното образование. Овај наслов има исклучителна важност за сите ученици кои имаат аспирации за учество на некоја од нашите олимпијади како ...

01.03.2021КЕНГУР 2021//ТУРНИР НА ГРАДОВИ 2021-пролетна тура//on-line регистрација

ПОЧИТУВАНИ Повод за нашето обраќање е општата согласност на членовите на друштвото за одржување на олимпијадата  ТУРНИР НА ГРАДОВИ (14.03.2021 и 28.03.2021 се натпреварувачки денови) Секако дека ваквите олимпијади треба да се носечки во развојот на македонската математика. Заради тоа в...

25.02.2021Официјално писмо покана за КЕНГУР 2021

Заради големиот број на прашања кои се однесуваа на веста под реден број 12. настрана од оваа, истата ја повторуваме во целост Почитувани ШКОЛИ, Директори, ментори, наставници, родители, ученици Се наоѓаме, во период кога сите вие сте просто бомбардирани со редица на активности кои се спроведу...

21.02.2021ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2021-ОФМА 2021

Почитувани Денеска, 21.02.2021 година се одржа ОЛИМПИЈАДАТА по ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА и АКТУАРСТВО. Во прекрасна атмосфера, на НАЈВИСОКО АКАДЕМСКО НИВО сите учесници покажаа како треба да се спроведува олимпијада. Нашето друштво им се заблагодарува на сите учесници во овој несекојдневен настан...

21.02.2021ПРОТОКОЛ ЗА on-line НАТПРЕВАР ЗА КЕНГУР 2021 година

Почитувани  Во долниот прилог се правилата за одржување на меѓународниот натпревар КЕНГУР 2021 година. На крај на веста истиот материјал ќе го имате и во ПДФ форма.  ПРОТОКОЛ  за одржување на Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2021      &n...

19.02.2021МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021//КЕНГУР 2021

Почитувани Директори, Ментори, Родители, Ученици од 2-6 одделение  МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021 Ве известуваме дека одржувањето на МОСКОВСКАТА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021 година се ОДЛОЖУВА од месец февруари за месец МАЈ 2021 година. Промената е предизвикана од организаторот на н...

17.02.2021ON_LINE регистрација за АПМО 2021

ПОЧИТУВАНИ Директори, ментори, ОЛИМПИЈЦИ Се наоѓаме во време кога математичката логика, како основа на логиката во секоја земја, треба да има барем рамноправен третман со останатите дисциплини, како што е тоа во развиените земји во светот. Од тие причини, како и претходните години нашето здружени...

15.02.2021НОВА КНИГА

Почитувани колеги Чест ми е да ви ја претставам новата книга од областа на алгебрата: МАТЕМАТИЧКИ ТАЛЕНТ 11, ПАРАМЕТАРСКИ РАВЕНКИ И НЕРАВЕНКИ. Ваквите четива имаат големо влијание кај наставниците и учениците, заради едноставно задавање на задачи од најразлични домени во тек на воспитно образовна...

14.02.2021ON-LINE регистрација за МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021, 2-6 одделение

Почитувани колеги Со најновите измени во начинот на регистрација секако дека ќе се олесни начинот на регистрирање на вашите ученици за овој НАЈПРЕСТИЖЕН натпревар од математиката, кој е согласен со нашиот предлог за наставни програми за ученици од 2-6 одделение, кој е дел од оваа страна. Во&...

14.02.2021ON-LINE регистрација за OFMA 2021 (олимпијада по финасиска математика и актуарство)

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Секако дека во општ случај мораме сите да си признаеме дека се наоѓаме во свет на финасии, инвестиции, развој. Секако дека тоа е жестоко присутно и во нашата средина, а за кое некои се свесни а некои не се. Но како и да е, ние како македонска заедница мораме да одржуваме силна в...

12.02.2021on-line регистрација за КЕНГУР 2021

Почитувани колеги Со најновите измени во начинот на регистрација секако дека ќе се олесни начинот на регистрирање на вашите ученици за овој НАЈПРЕСТИЖЕН масовен натпревар од математиката, посебно од МАТЕМАТИЧКАТА ЛОГИКА. Во прилог ќе наведеме неколку одвоени делови-технички детаљи ...

08.02.2021НАТПРЕВАР КЕНГУР 2021//натпревар МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021//натпревар ОФМА 2021

Почитувани граѓани на Македонија Овој меил е наменет за граѓаните со ДЕМОКРАТСКА ОРИЕНТАЦИЈА од нашата држава, и од цела Македонија. Во нашата држава секоја година се одржува меѓународниот натпревар KANGAROO SANS FRONTIERES, или просто Кенгур. ВО светот тоа е натпревар кој зазема широки рамки/гра...

02.02.2021МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021-АПМО 2021-КЕНГУР 2021-ОФМА 2021

ПОЧИТУВАНИ директори, родители, ментори, предметни наставници Ве известуваме дека наредните четири олимпијади ќе се одржат  on-line Повод за ваквата наша одлука е инертноста на општествените системи, која е присутна секаде во светот(во секој случај мерките кои ги препишува држа...

30.01.2021Медитеранска олимпијада по МАТЕМАТИКА

ПОЧИТУВАНИ  Посебна чест и задоволство ми е да ве известам дека и покрај пречките кои излегуваат пред нас, македонската математичка заедница успешно работи. Со многу труд, многу комуникации, многу непредвидени работи успеваме да ги надминеме со нашите ПРЕКРАСНИ УЧЕНИЦИ. ВО оваа прилика посеб...

20.01.2021Официјално писмо покана за КЕНГУР 2021

Почитувани ШКОЛИ, Директори, ментори, наставници, родители, ученици Се наоѓаме, во период кога сите вие сте просто бомбардирани со редица на активности кои се спроведуваат во македонското образование. Ние можеме да оценуваме само она што се случило а не и она што ќе се случи. Дел од тие активност...

15.01.2021ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ 1959-2019

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ ВО прилог е книгата Интернационални математички олимпијади 1959-2019 година-целосна верзија. Се надеваме дека истата ќе придонесе за нивни подобри финални подготовки за ИМО, БМО како и за меѓународните олимпијади кои се во организација на АРМАГАНКА....

15.01.2021БАЛКАНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ-комплетна книга

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ ВО прилог е книгата Балкански математички олимпијади 1984-2020 година-целосна верзија. Се надеваме дека истата ќе придонесе за нивни подобри финални подготовки за ИМО, БМО како и за меѓународните олимпијади кои се во организација на АРМАГАНКА.  целосн...

15.01.2021SEEMOUS 2021

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ Посебна чест ми е задоволство да ве информирам дека и оваа година, како и претходните неколку години ќе учествуваме на натпреварот SEEMOUS 2021 година. Оваа година имаме посебно добри услови за одржување на истата. Таа ќе се одржи во периодот 10-15 мај 2021 ...

15.01.2021ОФМА-финални резултати 2020 (прв круг)

ПОЧИТУВАНИ Ве известуваме дека заврши првиот круг на олимпијадата ОФМА 2020 (прв финален круг). Нашата репрезентација во острата меѓнародна конференција постигна значаен резултат. Нашата држава освои три сребрени и два бронзени медаљи(од седум учесници). Четворицата од медалистите се студент...

31.12.2020СРЕЌНА НОВА 2021

МНОГУ УСПЕХ НА СИТЕ НАСТАВНИЦИ МНОГУ УСПЕХ НА СИТЕ УЧЕНИЦИ МНОГУ УСПЕХ НА СИТЕ ДИРЕКТОРИ МНОГУ УСПЕХ НА СИТЕ УЧИЛИШТА ЗДРАВЈЕ; СРЕЌА И УСПЕХ НА СИТЕ СРЕЌНА НОВА 2021

29.12.2020МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР, УЧЕБНА 2020/2021

ПОЧИТУВАНИ, УЧЕНИЦИ, ДИРЕКТОРИ, ОДГОВОРНИ НАСТАВНИЦИ, НАСТАВНИЦИ,РОДИТЕЛИ Ве известуваме дека математичкиот натпревар КЕНГУР 2021 година ќе се одржи на 18.03.2021 година. Традиционално како и секоја година секое училиште овој натпревар го организира самостојно, во соработка со наше...

28.12.2020ОФМА-средна школа и 8-9 одделение-ФИНАЛНО

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Почитувани професори од основните и средните училишта, почитувани ментори. Имаме чест да ве информираме дека и оваа година се одржува олимпијадата ОФМА(олимпијада по финансиска математика и актураство 2021). Олимпијадата се одржува на 20.02.2021 година. Точното место и начинот н...

27.12.2020Московска математичка олимпијада-прво писмо покана

Почитувани Директори, Наставници, Ментори, Родители, Граѓани             Помина подолго време откако не сме ви се обратиле писмено преку средствата за јавна комуникација. Секако дека за тоа генерално е крива пандемијата COVID 19, де факто и д...

20.12.2020OFMA 2020

Почитувани ГРАЃАНИ Денеска 20.12.2020 година се одржа Олимпијадата по финасиска математика и Актуарство-прва тура, намената за студенти и граѓани од нашата земја. На истата зедоа учество седум, од пријавени осум кандидати. Со овој чин се прошири и бројот на држави во кои оваа олимпијада се одржув...

20.12.2020Иранска Геометриска Олимпијада 2020-финални резултати

ПОЧИТУВАНИ На 30.10.2020 во нашата земја се одржа Иранската Геометриска Олимпијада 2020. На оваа олимпијада нашата земја постигна одличен резултат, и можеби досега најдобар на оваа олимпијада. Нашата земја освои ЗЛАТЕН МЕДАЛ. Златниот медал го освои АЛЕКСИЈ ТАСИЌ. Во истата категорија се освоија ...

19.12.2020МАТЕМАТИЧКО ЧЕТИВО-ТРИ ИДЕНТИТЕТИ ЗА ФИБОНАЧИЕВИТЕ БРОЕВИ

Почитувани колеги На страната на АРМАГАНКА е поставено четиво ТРИ ИДЕНТИТЕТИ ЗА ФИБОНАЧИЕВИТЕ БРОЕВИ, од нашите престижни автори проф. Алија Муминагиќ и проф.д-р Ристо Малчески. Целта на овој допис е да и вие станете дел од оваа приказна на вредни, некогаш и највредни математички четива, се ...

18.12.2020ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2020

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ На ден 20.12.2020 година во нашата земја Македонија треба да се одржи првиот круг на олимпијадата ОФМА 2020 (Олимпијада по финасиска математика и актуарство 20202). Непосредно се поканети одреден број на граѓани, за кои оваа олимпијада се однесува. Но како што е редот, вредно е ...

17.12.2020ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020-предфинални резултати

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, ОЛИМПИЈЦИ, родители, ментори На ден 12.12.2020 година во нашата држава се одржа деветтиот ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП. На него зедоа учество 15 натпреварувачи(еден ученик не успеа да се вклучи во системот-инаку ќе беа 15 ученици). Во прекрасен амбиент со овие натпреварувачи-олимпи...

17.12.2020ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020-предфинални резултати

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, ОЛИМПИЈЦИ, родители, ментори На ден 12.12.2020 година во нашата држава се одржа деветтиот ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП. На него зедоа учество 15 натпреварувачи(еден ученик не успеа да се вклучи во системот-инаку ќе беа 15 ученици). Во прекрасен амбиент со овие натпреварувачи-олимпи...

27.11.2020КЕНГУР 2020-задачи

Почитувани ученици, директори, ментори, родители ВО делот КЕНГУР на оваа страна се поставени натпреварувачките задачи од натпреварот КЕНГУР 20202. година. Ваквото доцнење се должи на екстремно лошата ситуација со пандемијата COVID 19. Заради тоа се извинуваме. Наскоро ќе има комплетно соопштение ...

24.11.2020БАЛКАНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ-книга

Почитувани КОЛЕГИ, ДИРЕКТОРИ, МЕНТОРИ, РОДИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ Го имаме задоволството да ве известиме дека е изработена комплетна верзија на книгата Балкански математички олимпијади-книга која ги опфаќа сите балканијади, од првата до последната одржана олимпијада. Оној момент кога книгата ќе влезе...

20.11.2020Интернациална математичка олимпијада 1959-2019

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, ДИРЕКТОРИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Ве известуваме дека е завршена преработката на книгата Меѓународни математички олимпијади 1959-2019 година. Во книгата се наоѓаат решенија на задачите од олимпијадите на кои можда и вие сте биле и сте ги заработиле вашите медаљи. За секоја задача е ...

17.11.2020ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве известувам дека и оваа година, според строгите услови на организаторот ќе се одржи ЕВРОПСКИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020. Право на учество имаат сите ученици од 6 одделение до 4 клас во средното образование. Натпреварот ќе се организира на 12.12.2020 година. На оваа страна, во д...

16.11.2020ОЛИМПИЈАДИ МЕДАЉИ

Почитувани олимпијци Помина една година од моментите кога ги поделивме последните медаљи. Но, настана пандемијата COVID 19 и се се промени во светот. Сите наши најубави желби да на прикладна свеченост (во закупен простор) да се изврши најсвечениот чин, поделбата на медаљи е според нас невозможно....

10.11.2020МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2021, 2-6 одделение

ПОЧИТУВАНИ Ученици, Родители, Директори, Ментори, Наставници Во текот на месеците ЈАНУАРИ-ФЕВРУАРИ ќе се одржи олимпијада за учениците од второ до шесто одделение. Одржувањето на олимпијади секако дека не е стандардна работа, како што покажува периодот на неколку години на одржување на ваков в...

01.11.2020IX симпозиум по диференцијални равенки и анализа (I конгрес по диференцијални равенки, анализа и примени)-реализација

ПОЧИТУВАНИ Во текот на вчерашниот ден 31.10.2020 година се одржа работниот дел од IX симпозиум по Диференцијани равенки, анализа и примени (или I конгрес по математичка анализа, диференцијални равенки и примени). Едноставно мора да се каже, 10 импресивни часови од врвна математика, во ретките одм...

01.11.2020IX симпозиум по диференцијални равенки и анализа (I конгрес по диференцијални равенки, анализа и примени)

ПОЧИТУВАНИ На ден 30.10.2020 година во 17:00 часот свечено се отвори манифестацијата IX симпозиум по диференцијални равенки и анализа кој во исто време е и I конгрес по диференцијални равенкии, анализа и примени. На свеченото отварање учествуваа значителен број на учесници (преку 50). Во прекрасн...

01.11.2020ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА-финална верзија

ПОЧИТУВАНИ На ден 30.10.2020 година, термин кој беше закажан од организаторот на натпреварот ИГО 2020 се одржа 7-та Иранска геометриска олимпијада. На истата од нашата држава учествуваа 19 натпреварувачи(од 21-пријавен). На сите учесници на овој настан да им посакаме успех во останатиот дел на ол...

25.10.2020Турнир на градови 2020, есенска тура-финална варијанта

ПОЧИТУВАНИ Денеска на ден 25.10.2020 се одржа финалната тура на олимпијадата ТУРНИР на ГРАДОВИ. На истата учествуваа седум натпреварувачи. Со тоа нашата држава после подолго време се вклучи во оваа елитна олимпијада. Скромно по број на ученици, но успешно. Нашите олимпијци успешно дебитираа на ов...

24.10.2020ТУРНИР НА ГРАДОВИ-2020, Есенска тура

ПОЧИТУВАНИ Утре, на 25.10.2020 година, ќе се одржи есенската тура на Турнирот на градови, финален дел. Почетокот на натпреварот е во 11:00 часот. Вклучување на zoom-платформа во 10:45 за оние натпреварувачи кои вече се пријавени за овој натпревар.  Со почит  Борд на Армаганка...

24.10.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП-ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ

ПОЧИТУВАНИ На 30.09.2020 година во десет земји во светот се одржа ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП. На истиот учество зедоа преку 180 учесници, што оваа олимпијада ја прави да биде повеќе од успешна и респектабилна. Нашата држава успеа на меѓународниот пазар на знаења. Да напоменеме дека се запазани сит...

20.10.2020ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА

Почитувани учениви, родители, ментори, директори На ден 30.10.2020 година во нашата држава ќе се одржи иранската геометриска олимпијада 2020. Овој вид на натпревари секако дека придонесува за развојот на вашите деца, што може да се види и од бројните примери од минатото. Секако дека поголем дел о...

12.10.2020ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА

Почитувани На ден 30.10.2020 година во нашата држава ќе се одржи ИРАНСКАТА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА. Учеството на натпревари од ваков тип секако дека се добри за нашите ученици, па заради тоа и се организираат. Иранската геометриска олимпијада се одржува во три нивоа. Значи, секој ученик може да го...

12.10.2020ТУРНИР НА ГРАДОВИ

Почитувани Денеска, 12.10.2020 година се одржа 42-риот математички натпревар Турнир на градови, прв круг, есенска тура. Да им се заблагодариме на учесниците на овој настан, и тоа на пет ученици во сениорска конкуренција и на двајца ученици во јуниорска конкуренција. Посебно треба да се истакни ...

12.10.2020ТУРНИР НА ГРАДОВИ

Почитувани Денеска, 12.10.2020 година се одржа 42-риот математички натпревар Турнир на градови, прв круг, есенска тура. Да им се заблагодариме на учесниците на овој настан, и тоа на пет ученици во сениорска конкуренција и на двајца ученици во јуниорска конкуренција. Посебно треба да се истакни ...

03.10.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020

ПОЧИТУВАНИ На ден 30.09.2020 година во нашата земја се одржа Фиалниот математички куп 2020 година. На истиот учествуваа наши 8 ученици, за што ние сме благодарни. Мораме да нагласиме дека на овој натпревар имаме солидни резултати, и секако највредно е да се напомене дека имаме ПРВ PERFECT SCORE (...

01.10.2020ТУРНИР НА ГРАДОВИ

ПОЧИТУВАНИ Месец октомври можеме да го наречеме месец на олимписки турнири. Се одржа олимпијадата ФМК на ден 30.09.2020. Сега е на ред ТУРНИРОТ НА ГРАДОВИ. Еден од најпрестижните турнири во светот кој се одржува на 11.10.2020 и 25.10.2020 година. ПО тој поводо ве покануваме да учествувате на овој...

26.09.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020-финално соопштение

Почитувани колеги, олимпијци, родители Ве известуваме дека ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020 (ФМК 2020) ќе се одржи на 30.09.2020 година. Место на одржување е гимназијата РАДЕ ЈОВЧЕСКИ-КОРЧАГИН. Почеток на натпреварот е од 11:00 часот.  Време за пријавување има се уште, и бројот на учесници ...

23.09.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Нашиот народ вели "Храбрите среќа ги прати". Така непосредно после објавената вест за Медитеранската математичка олимпијада пристигна вест од Шпанија со комплетни резултати од натпреварот оваа година. Секоја добра вест е добро и да се соопшти. Ве известувам дека на ...

23.09.2020ОЛИМПИСКИ МЕДАЉИ

ОЛИМПИСКИ МЕДАЉИ Ве известуваме дека пристигнаа медаљите од ЕМК. Оној момент кога ќе пристинат комплетните медаљи од Медитеранската математичка олимпијада 2020 јавно ќе ви соопштиме. Исто така ќе закажиме и јавно доделување на истите.  Со почит  Борсот на АРМАГАНКА за меѓународни ...

23.09.2020ИНТЕРНАЦИОНАЛНА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

Почитувани колеги ВО деновите 21.09.2020 година и 22.09.2020 година во 131 земја се одржа Интернационалната математичка олимпијада. Претставници од нашата земја беа ДЕЛЕГАТИ (COMISIONERS) на овој несекојдневен настан во нашата соседна земја Република Бугарија. Од наша страна им се заблагодаруваме...

19.09.2020ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ ВО ОСНОВНОТО И СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Почитувани Природно математичкото здружение АРМАГАНКА е организатор на бројни математички олимпијади, како во основното така и во средното образование. Тоа се натпревари кои траат во текот на целата година и секако дека нашите олимпијци, нивните фамилии, нивните родители, како и дел од професорит...

15.09.2020СЕРИЈА ОЛИМПИЈАДИ-ИНТЕРНАЦИОНАЛНА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ СРЕДНОШКОЛЦИ, ПОЧИТУВАНИ ОСНОВЦИ Ве информираме дека на страните на вој сајт, почна да се поставува серија на олимпијади, ИМО-интенационална математичка олимпијада. Секако дека за голем дел од вас во овој момент немаат важност, бидејќи не сте се пласирале за завршниот дел на ...

10.09.2020БАЛКАНСКИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ, МЕЃУНАРОДНИ МАТЕМАТИЧКИ ОЛИМПИЈАДИ

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ, РОДИТЕЛИ, ПРОФЕСОРИ, ДИРЕКТОРИ Јасно е дека ситуацијата со вирусот КОВИД 19 е лоша, вирусот е неуморен и силно се одразува на вкупната состојба во целокупниот образовен систем. Секако дека доаѓа до вкупен застој во образованието на нашите млади кадри. Од тие причини, ние во ...

28.08.2020МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020

Почитувани ученици, родители, професори, директори Оваа година навистина немаме среќа за да го одржиме меѓународниот натпревар КЕНГУР 2020. Сепак тоа е натпревар кој е створен, за секоја година одвоено, од преку 200 директни учесници делегати, и преку 500 математичари во своите матични земји, а к...

26.08.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020-дополнителни информации

Почитувани ОЛИМПИЈЦИ, КОЛЕГИ, РОДИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ Како што веќе знаете, оваа година ФИНАЛНИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020 се одржува на 30.09.2020 година. Олимпијадата оваа година се одржува електронски-со физичко присуство на едно место, т.е. како и сите други олимпијади од овој тип. Рокот за ваше...

16.08.2020НОВИ ЧЛАНЦИ

Почитувни колеги, ученици, родители Во рамките на рубриката МАТЕМАТИЧКИ ЧЕТИВА објавена се статиите       ЗА ЕДНА ПОЗНАТА ЗАДАЧА - „МАГИЧНИОТ“ БРОЈ 1089      ЗБИР НА КВАДРАТИ НА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ПРИРОДНИ БРОЕВИ      КВАДРАТУРА Н...

03.08.2020ИРАНСКА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА 2020

Почитувани олимпијци, родители, професори, директори, почитувана македонска јавност Ве известуваме дека Иранската геометриска олимпијада 2020 година ќе се одржи на 30.10.2020 година. Се разбира, истата ќе се одржи под строго почитување на протоколите пропишани од Министерството за образование и н...

03.08.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ, РОДИТЕЛИ, МЕНТОРИ, ДИРЕКТОРИ На 30.09.2020 година во нашата земја ќе се одржи 2-от  ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020 година. Структурата на натреварот целосно е сменета. Истата ќе се одржи на начин на кој се одржуваат и другите олимпијади. Секоја земја ќе биде принудена сма...

01.08.2020МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020

Почитувани ученици, колеги, родители, Ве известуваме(повторно) дека Меѓународниот натпревар Кенгур 2020  ќе се одржи на 17.09.2020. Да се надеваме дека до тој датум здравствените проблеми во нашата земја ќе се намалат, а со тоа ќе се создадат нормални услови за одржување на оваа значајна тра...

29.07.2020IX конгерс по диференцијални равенки, анализа и примени/I конгрес по математичка анализа и диференцијани равенки и примени

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Посебна чест и задоволство ние да ве известиме дека организираме симпизум/конгрес по диференцијани равенки, математичка анализа и примени. Се разбира за истото може да се известите на страната               www.kongres.org.mk Организ...

17.06.2020APMO 2020//Резултати

Почитувани олимпијци, родители, професори почитувана македонска јавност. Ве известуваме дека на меѓународната олимпијада АПМО 2020 година нашата држава освои една медаља, освоивме и уште пет пофалници. Истото може да го видите на страната  http://www.apmo-official.org/year_report/202...

13.06.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Денеска на Универзитетот ФОН се одржа 23-тата МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА. Да им се заблагодариме на колегите од Универзитетот ФОН за одличните услови кои ни ги пружија за до овој настан се спроведе. На присутните осум ученици да им се заблагодариме за непримерната храбр...

13.06.2020ПРОМЕНА НА МЕСТОТО НА ОДРЖУВАЊЕ НА Медитеранската математичка олимпијада

Почитувани колеги, ОЛИМПИЈЦИ Ве известувам дека ОЛИМПИЈАДАТА Медитеранска Математичка Олимпијада 2020 ќе се одржи на         УНИВЕРЗИТЕТОТ-ФОН (преместено е одржувањето од Машински факултет на Универзитетот ФОН). Од технички причини на МФС не е можно воопшто во...

03.06.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве известувам дека Медитеранската математичка олимпијада 2020 ќе се ОДРЖИ на 13.06.2020 година. Почетокот на олимпијадата е во 11:00 часот. Сите заинтересирани можат слободно да се пријават на овој несекојдневен настан во овие времиња. Да напоменеме дека активистите на АРМАГА...

29.05.2020МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020 година

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, КОЛЕГИ, РОДИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2020 ќе се одржи на 17.09.2020 година.  Да се надеваме дека во овој период ќе имаме реални услови истиот да се одржи. Одложувањето е направено по дадената согласност од претседателот на АКСФ, која...

27.05.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве известувам дека меѓународниот математички натпревар Медитеранска математичка олимпијада 2020 година ќе се одржи во месец ЈУНИ 2020 година. За точниот ден на одржување на овој престижен натпревар дополнително ќе ве известиме и преку овој сајт и лично.  Со почит ...

15.05.2020МАТЕРИЈАЛИ КЕНГУР 2003, 2004, 2005 година

Почитувани ученици, наставници, родители, директори На оваа страна се поставени материјалите од натпреварот Kangaroo sans frontieres за годините 2003, 2004 и 2005. Материјалите се на англиски јазик. За брзо време истите ќе се преведат и ќе бидат поставени и на македонски јазик. Се надеваме д...

09.05.2020ОЛИМПИЈАДА ОФМА - МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ОЛИМПИЈАДА ОФМА 2020  ПОЧИТУВАНИ  На 22.02.2020 година во Скопје главниот град на нашата држава се одржа меѓународната математичка олимпијада ОФМА 2020 година. На истата нашите наптреварувачи освоија седум медаљи(еден златен, еден сребрен, и пет бронзени медаљи) и тоа 1. Алек...

11.04.2020МОСКОВСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

Почитувани ученици, колеги и родители Во рамкие на своите редовни активности насочени кон работата со надарени ученици за математила здружението АРМАГАНКА, по изработката на програмите за учениците од второ одделение основно образование до четврта година средно образование, своето внимание го нас...

10.04.2020МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ Оваа година меѓународниот натпревар Кенгур 2020 не се одржа ниту во Македонија ниту во најголем број на  земји на предвидениот ден 19.03.2020 година. Јасни се причините за ваквата состојба. Од раководството на натпреварот  се предложи, а о...

09.04.2020ТУРНИР НА ГРАДОВИ

Почитувани ученици, колеги, родители После интензивни преговори и договори со раководството на меѓународниот натпревар Турнир на градови, конечно нашата земја, односно градот Скопје стана член на оваа асоцијација. На истиот натпревар учествуваат повеќе од 100 градови од 25 земји во светот. Ве инф...

09.04.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

Почитувани олимпијци, нивни ментори, почитувани директори Ситацијата во целиот свет, па и во нашата земја е секако повеќе од комплицирана. Да се надеваме дека ова сето во еден момент, кој не е така далеку ќе престане и се ќе продолжи по вообичаениот редослед.  Ве известувам дека МЕДИТЕРАН...

25.03.2020НОВИ КНИГИ-Елементарна Алгебра и Математика за 5 одделение

ПОЧИТУВАНИ Во делот книги на оваа страна се поставени две книги. Едната е во делот книги за основно образование со што скоро се комплетира делот книги за основно образование кои вие можете слободно да ги користите. Втората, како и првата е со посебна важност ако се земат во предвид големиот број ...

18.03.2020НАСТАВНИ ПРОГРАМИ-ФИНАЛНА ВЕРЗИЈА

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, ОЛИМПИЈЦИ, НАСТАВНИЦИ, ПРОФЕСОРИ, РОДИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ Конечно на оваа страна се поставени сите наставни планови и програми за работа со НАДАРЕНИ УЧЕНИЦИ. Паралелно со тоа, поставени се и поголем број на наслови кои се цитирани во литературата на истите. Сите тие се непрекинато...

15.03.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП-2020, прва официјална покана

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ, ПРОФЕСОРИ, НАСТАВНИЦИ, ДИРЕКТОРИ Во периодот од 25.09.2020 до 30.09.2020 година во нашата држава ќе се одржи Финалниот математички куп (ФМК 2020). Меѓународен матпревар од отворен карактер. Натпреварот има повеќе цели меѓу кои најважни се НАШИТЕ ДЕЦА, како децата од цел...

13.03.2020МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА-2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Секоја кариера/развој, па и вашата/иот, мора од некаде да отпочне. Природно-математичкото здружение АРМАГАНКА во овозможува одлична можност за постигнување на оваа цел во вашиот живот, а тоа да биде на најприроден начин. Нашето/вашето здружение ви овозможува можност годишно д...

11.03.2020КЕНГУР на УНИВЕРЗИТЕТОТ ФОН

ПОЧИТУВАНИ РОДИТЕЛИ Оваа вест се однесува дека меѓународниот натпревар КЕНГУР 2020 година за оние ученици во чии школи не се одржува КЕНГУР 2020, истиот ќе се одржи на универзитетот ФОН.  Причините за неодржување се разноразни и ние нема да навлегуваме во нив.  Да напоменеме дека ...

11.03.2020МЕЃУНАРОДНА ОЛИМПИЈАДА АПМО 2020

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Во текот на вчерашниот ден (10.03.2020 година) се одржа еден од најпрестижните натпревари (олимпијада во ранг на ИМО) АПМО 2020 година. Во крајно академска атмосфера, како од организаторот, и ПОСЕБНО од нашите идни колеги УЧЕНИЦИТЕ(не го обајвуваме с...

11.03.2020МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ КЕНГУР 2020-КОРОНА ВИРУС

Почитувани ученици, директори, наставници, родители Со оглед на настанатата ситуација со КОРОНА ВИРУСОТ (КОВИТ-19)на ниво на свет и во нашата МАКЕДОНИЈА , а во согласност со Претседателот на БОРДОТ на AKSF (види допис-тука  и тука) одржувањето на натпреварот во нашата држава се поместува од&...

08.03.2020НОВА КНИГА-ИЗБРАНИ СОДРЖИНИ ПО ЕЛЕМЕНТАРНА МАТЕМАТИКА

Почитувани ученици, родители, колеги Математичката надградба, и воопшто образовната надградба на учениците е секако приоритет во многу образовни системи. Волонтерите на АРМАГАНКА секако се активни и во ова подрачје на севкупната едукација. По совладувањето на содржините од редовната настава по ма...

05.03.2020КЕНГУР 2020-ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ОД ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕР

ПОЧИТУВАНИ ДИРЕКТОРИ, КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Ве известувам дека престижниот МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020 како што знаете, како и секоја година и оваа година се одржува во третиот четврток од месец март, со дтуги зборови ќе се одржи на 19.03.2020 година.  Според правилата за одржување...

05.03.2020НАСТАВНИ ПРОГРАМИ ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Почитувани директори, професори, наставници, ученици, родители Се наоѓаме во 21 век. Век на екстремни услови на живеење. Секоја информација до вас е повеќе од важна. Ве известуваме дека за првпат во историјата на математиката воопшто се изработени и јавно обајвени наставни програми за ОСНОВНО ОБР...

02.03.2020ВАЖЕН ДОПИС

ПОЧИТУВАНИ Покрај нашето настојување да делуваме со екстремна прецизност, согласно законските норми во нашата земја, сепак се случуваат пропусти како што тоа го евидентиравме дополнително. Заради тоа ве известувам, доколку некое школо нема добиено соодветна документација од наша страна(писмо за А...

29.02.2020АПМО-НАСТАВНИ ПРОГРАМИ

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ, КОЛЕГИ Работата со надарените ученици за математика има долга традиција во нашата држава, но се чини дека истата повеќе се одвива стихијно, што е и разбирливо бидејќи ниту една институција или невладина организација досега нема изработено програми и соодве...

26.02.2020МАТЕМАТИКА-состојба-ЕЛЕКТРОНСКИ НАТПРЕВАРИ

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ И ЧЛЕНОВИ НА МАТЕМАТИЧКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА На 24.02.2020 година на страната на СММ беше објавена организацијата на некаков Државен електронски натпревар по математика, активност која сама по себе содржи елементи на измама и има за цел на Ѓорѓи Маркоск...

23.02.2020КЕНГУР 2020-ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ОД ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕР

ПОЧИТУВАНИ ДИРЕКТОРИ, КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Ве потсетувам дека ПРЕСТИЖНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020, како што веќе знаете, ќе се одржи на 19.03.2020 година. Ве известуваме за следниве нови моменти, кои пред се во функција на непречено одвивање на самиот натпревар: 1. Натпревар...

23.02.2020ОЛИМПИЈАДИ-ОФМА

Почитувани колеги, родители, директори, граѓани на Македонија Во рамките на своите активности, предвидени со годишниот план за одржување на олимпијади и друг вид на натпревари и активности, во амфитеатарот на МФС се одржа третата по ред олимпијада по ФИНАНСИСКА МАТЕМАТИКА и АКТУАРСТВО за ученицит...

21.02.2020KENGUR 2020

Меѓународен натпревар КЕНГУР 2020  За учениците од нашата држава, во чии школи не се организира мешународниот натпревар КЕНГУР 2020 година, нашето здружение организира натпревар КЕНГУР 2020 на УНИВЕРЗИТЕТОТ ФОН. Постапката за учество е иста како и претходната година. После уплата на средства...

21.02.2020SEEMOUS 2019-SEEMOUS 2020

SEEMOUS 2019-SEEMOUS 2020 Почитувани колеги На почеток на месец март во 2019 година(12.03.2019-17.03.2019) се одржа меѓународниот натпревар SEEMOUS 2019 година, за студентите од Југоисточна Европа. На истиот учество зедоа и многу други репрезентации од многу други држави од светот. Маш...

20.02.2020ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ од Европски математички куп 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Нашата држава на ЕМK 2019 година покажа извонреден успех. Освои вкупно 10 медали, во остра меѓународна конкуренција(учествуваа ученици од повеќе од 20 држави меѓу кои неколку и од највисоко рангираните држави во светски рамки). Учениците се бодирани според меѓународни кр...

19.02.2020КЕНГУР 2020-НОВ ДОПИС

                   Почитувани Директори, професори, колеги, почитувани пријатели Најверојатно ова е меѓу последните писма што директно го испраќам до потенцијалните учесници на Меѓународниот математички натпревар КЕНГУР 2020. Се обраќам до вас бид...

18.02.2020Одговор на СММ за КЕНГУР 2020

Почитувани директори, колеги, ученици и граѓани на нашата држава Некој ќе каже дека не е во ред да се пишуваат вакви писма поврзани со јавното известување на некои наши “колеги” од Природно-математичкиот факултет, но кога известувањата се полни со лага, злоба и невистини, писмата во н...

15.02.2020МЕЃУНАРОДЕН НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020-дополнителни информации

ПОЧИТУВАНИ РОДИТЕЛИ Почитувани ученици Бордот на Меѓународниот натпревар КЕНГУР 2020 ве известува за следното -Доколку во вашата школа не се организира КЕНГУР 2020 година, на истиот вие ќе можете да учествувате. Доволно е да ги следите упатствата на оваа страна. Натпреварот за вас ќе се орг...

04.02.2020ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАНСИСКА МАТМАТЕМАТИКА И АКТУРАСТВО -2019

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЦИ студенти, ученици, ментори, родители На 14.12.2019 година во Скопје се одржа ОЛИМПИЈАДАТА ПО ФИНАНСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУРАСТВО. На истата учествуваа 111 кандидати. Покрај слабиот одзив од наша страна, студентите од Машински Факултет зедоа активно учество на истата. Храбрит...

01.02.2020Меѓународен натпревар КЕНГУР 2020

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ колеги, родители На ден 19.03.2020 година со почеток во 11 часот ќе се одржи меѓународниот натпревар КЕНГУР 2020 година. Натпреварот ќе се одржи според истите правила и истите услови како и претходните години. Заинтересираните ученици подетални информации може да добијат во ...

01.02.2020НАТПРЕВАР АПМО 2020 година

ПОЧИТУВАНИ Ученици, професори, родители Ве известуваме дека меѓународната олимпијада АПМО 2020 година ќе се организира на 10.03.2020 година во проториите на факултетот МФС(Машински факултет-Скопје). Почетокот на натпреварот дополнително ќе ви го соопштиме. Постојат различни организации кои се ...

29.01.2020SEEMOUS 2020

ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ Математичкиот натпревар SEEMOUS 2020 оваа година ќе се одржи во СОЛУН, Македонија, Република Грција. Организатор е техничкиот универзитет АРИСТОТЕЛ (види страна https://seemous2020.auth.gr/seemous2020). Истиот е во траење од 03.03.2020 до 08.03.2020 година. Во рамките на ...

17.01.2020РЕПЕТИТОРИЈ ПО ЛЕМЕНТАРНА МАТЕМАТИКА 1-4

ПОЧИТУВАНИ На оваа страна конечно се поставени сите делови на серијата од четири книги РЕПЕТИТОРИЈ ПО ЕЛЕМЕНТАРНА МАТЕМАТИКА. Нив може да ги користат сите заинтересирани ученици од средното образование, а не помалку и учениците од основното образование. Пријатна работа.... Со почит Бордот п...

12.01.2020ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИТУВАНИ На страната се поставени две едиции и тоа едната за средно а другата за основно. Тоа се едициите        -за основно образование со кое се комплетира поголем дел од материјалот потребен за учество на математички натпревари       -Математички репе...

11.01.2020OFMA 2020 ВАЖНО СООПШТЕНИЕ

ПОЧИТУВАНИ Ве известувам дека на оваа страна се поставени нови содржини во делот на книги. Меѓу другите книги поставена е и книгата Основи на финансиска математика(http://armaganka.org.mk/uploads/books/U0qICB-0mEWrot21LfPlBQ.pdf). Истиот наслов, покрај редовните содржини кои ги изучувате во секој...

10.01.2020ОФМА 2020 година-финален натпревар

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, КОЛЕГИ, ГРАЃАНИ  На ден 22.02.2020 година во Скопје, на Машинскиот факултет, со почеток во 10:00 часот ќе се одржи веќе традиционалната меѓународна математичка олимпијада по ФИНАНСИСКА МАТМАТИКА и АКТУАРСТВО. По тој повод ве покануваме вашите пријави за учество да ги...

10.01.2020SEEMOUS-2020, ИЗБОРЕН НАТПРЕВАР

ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ Ве известувам дека на ден 03.02.2020 година во просториите на Машинскиот факултет-Скопје, со почеток во 12:00 часот ќе се одржи изборен натпревар за учество на меѓународниот студентски натпревар SEEMOUS 2020 година. Истиот ќе се одржи во почетокот на месец март, 2020 годи...

09.01.2020МЕЃУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Ве известувам дека ПРЕСТИЖНИОТ МАТЕМАТИЧКИ НАТПРЕВАР КЕНГУР 2020 ќе се одржи на 19.03.2020 година. Подготовката за реализирање на овој настан се во завршна фаза, вклучувајќи го и преводот на натпреварувачките задачи кои се целосно преведени. Имајќи ја предвид ...

08.01.2020ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП 2020

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Во периодот од 22.09.2020 до 27.09.2020 година во нашата земја ќе се одржи вториот ФИНАЛЕН МАТЕМАТИЧКИ КУП. По тој повод на оваа страна, т.е. на http://armaganka.org.mk/Competitions.aspx?id=124 се поставени задачите од истиот натпревар од минатата година. Слободно м...

31.12.2019СРЕЌНА НОВА ГОДИНА

СРЕЌНА НОВА 2020 ГОДИНА

26.12.2019НОВИ МАТЕМАТИЧКИ ЧЕТИВА

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, НАСТАВНИЦИ, МЕНТОРИ, РОДИТЕЛИ На оваа страна се поставени нови математички четива и содржини од математика. Се надеваме дека ќе ви бидат од непосредна корист.  Со почит Борд при Армаганка претставник  Алекса Малчески

25.12.2019УНИВЕРЗИТЕТСКИ УЧЕБНИЦИ

ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ На оваа страна се поставени два учебници од Проф. д-р Боро Пиперевски, редовен професор во пензија, и тоа         Математичка анализа 1        Математичка анализа 2 За студентите од Факултетот за електротехника и информацис...

25.12.2019МАТЕМАТИЧКИ ТАЛЕНТ С7-математичка книга за IV година средно образование

ПОЧИТУВАНИ СРЕДНОШКОЛЦИ Евидентно е дека во нашата земја немаме доволно литература за дополнителна едикација на средношколците. Од тие причини, на овој сајт можете да го пронајдете најновиот наслов МАТЕМАТИЧКИ ТАЛЕНТ С7. Тој е наменет за сите ученици од IV клас на учениците од средното образовани...

25.12.2019УНИВЕРЗИТЕТСКИ УЧЕБНИЦИ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, СТУДЕНТИ, РОДИТЕЛИ На страната www.armaganka.org.mk во делот книги/универзитетски учебници, поточно на линкот         http://armaganka.org.mk/Publications.aspx?id=2 поставен е учебникот на проф. д-р Лазо Димов, професор во пензија на Машински факу...

25.12.2019КЕНГУР 2015,2018 година

ПОЧИТУВАНИ Поставени се задачите од Кенгур 2015 и Кенгур 2018 година.  Со почит  Алекса Малчески

23.12.2019КЕНГУР 2007

ПОЧИТУВАНИ На оваа страна се поставени задачите заедно со решнијата за КЕНГУР 2007 година-комплет.  Со почит  Алекса Малчески

22.12.2019КЕНГУР 2008, 1999, 2002

ПОЧИТУВАНИ  ПРОФЕСОРИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ Почитувана македонска јавност. На оваа страна се поставени задачите од математичкиот натпревар КЕНГУР и тоа за годините 1999, 2002 и 2008 година. Со тоа фондот на задачи кои ви се ставни на употреба, во исто време се и натпреварувачки и задачи за општ...

21.12.2019КЕНГУР 2001

ПОЧИТУВАНИ Ве известувме дека на оваа страна се поставени задачите од престижниот математички натпревар КЕНГУР 2001 година. Сите кои сакаат может да ги спуштат задачите на своите машини и истите да ги употребуваат.  Со почит  Алекса Малчески

15.12.2019ДВЕ ОЛИМПИЈАДИ ВО ЕДЕН ДЕН

ПОЧИТУВАНИ На ден 14.12.2019 година на факултетите ФЕИТ и МФС се одржаа две олимпијади во нашата земја. И двете беа престижни настани кои се случија во нашата земја.  Натпреварот ЕМК се одржа последователно по 8-ми пат. Нашата земја, како една од земјите кои меѓу првите три се приклучи на...

14.12.2019ИЗДАНИЈА НА КНИГИ ВО АРМАГАНКА

ПОЧИТУВАНИ колеги, родители, ученици, почитувана македонска јавност Ве известуваме дека на оваа страна се поставени книги од еминентни македонски автори, како во основното така и во средното образование. Истите можете слободно да ги подигнете на вашите машини и да ги користите таму каде што ќе им...

11.12.2019НОВИ КНИГИ ВО ИЗДАНИЕ НА ПМЗ АРМАГАНКА

ПОЧИТУВАНИ родители, ученици, наставници, ментори На оваа страна, во делот книги, книги за основно образование и книги за средно образование, поставени се комплетни верзии на книги од познати македонски автори. Истите луѓе изодеа долг пат за да се дојде до ова ниво... Ние, како Борд при А...

10.12.2019КЕНГУР 2006,2010,2011,2013,2014, КНИГИ за надарени ученици од основното образование

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ, КОЛЕГИ, РОДИТЕЛИ На оваа страна се поставени еден дел од ресурсите кои се достапни на ПМЗ АРМАГАНКА, а кои секако ќе придонесат за развој на вашите ученици и деца. Се надеваме дека со ова ќе направиме значајна помош во нивниот развој и градењето на нивното CV од најрана в...

08.12.2019IX-ти СИПОЗИУМ ПО ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ РАВЕНКИ, АНАЛИЗА И ПРИМЕНИ

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ Бордот на Армаганка ве известува дека е организатор на IX-тиот симпозиум по диференцијални равенки, анализа и примени. Но, покрај овие теми, на овој настан се организираат и бројни други активности. Пред се да напоменеме дека на овој настан има и дел ОБРАЗОВНА МАТЕМАТИКА, која и...

08.12.2019МАТЕРИЈАЛИ ЗА КЕНГУР-2019, 2017,2016,2012

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, ГРАЃАНИ НА НАШАТА ДРЖАВА Ви прилог ви се постирани задачите од Меѓународниот натпревар Кенгур и тоа за годините 2019, 2017,2016 и 2012. Во наредните неколку дена ќе бидат постирани сите години со кои АРМАГАНКА располага. Се покажува дека 21 век е век на многу...

06.12.2019ФИНАСИСКА ОЛИМПИЈАДА ПО МАТЕМАТИКА-прв круг

ПОЧИТУВАНИ  Ве известуваме дека на ден 14.12.2019 година, под сите меѓународни стандарди ќе се одржи првиот круг на меѓународната Финансиска математичка олимпијада-прв круг. Учеството на олимпијадата е отворена за сите граѓани на нашата држава. Повелете на ОЛИМПИЈАДА.  Со почит Ал...

06.12.2019ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ Ве известуваме дека ЕВРОПСКИОТ МАТЕМАТИЧКИ КУП во учебната 2019/2020 ќе се одржи на 14.12.2019 година. Натпреварот ќе се одржи во просториите на Машинскиот факултет-Скопје со почеток во 14:00 часот. Поместувањето на времето на одржување е оправдано, бидејќи учениците од 9 одд...

05.12.2019МАТЕМАТИЧКИ ЧЕТИВА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ На оваа страна се поставени значителен број на математички четива за оснвно образование. Се надеваме дека со тоа значително ќе им помогнеме на учениците од основното, па и на учениците од средното образование во нивната надоградба во математичките содржини.  Со почит&nbs...

04.12.2019МАТЕМАТИЧКИ ЧЕТИВА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИТУВАНИ Во прилог на овој сајт се поставени бројни трудови на бројни математичари од целиот свет, а се однесуваат на наставата по математика од основното образование. АРМАГАНКА им се заблагодарува на сите автори за нивната демократска постапка, односно давањето согласност за јано објавување на...

04.12.2019МАТЕМАТИЧКИ ЧЕТИВА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПОЧИУТВАНИ ГРАЃАНИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА; ПОЧИТУВАНИ МАКЕДОНЦИ Во контекст на овој сајт www.armaganka.org.mk , согласно најдемократските принципи на однесување, т.е. во согласност со сите автори на трудови од областа на елементарна математика за нивно јавно објавување, поставени се трудови кои ...

02.12.2019ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕДАЉИ од ИГО И ФМК

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ На ден 13.12.2019 година во просториите на Машинскиот факултет, во 18;00 часот ќе се изврши доделување на медаљите од       ИРАНСКАТА ГЕОМЕТРИСКА ОЛИМПИЈАДА ПО тој повод, ве покануваме да присуствувате на оваа манифестација. На истата манифестација ќ...

01.12.2019ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП

ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ На ден 14.12.2019 година во Скопје, во просториите на Машинскиот факултет ќе се одржи редовниот 8-ми Европски математички куп. Право на учество имаат сите ученици до возраст од 19 години. Има две категории на задачи. Секој ученик сам ја одбира категоријата на задачи во која ќ...