ИНТЕРНАЦИОНАЛНА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2020

Почитувани колеги

ВО деновите 21.09.2020 година и 22.09.2020 година во 131 земја се одржа Интернационалната математичка олимпијада. Претставници од нашата земја беа ДЕЛЕГАТИ (COMISIONERS) на овој несекојдневен настан во нашата соседна земја Република Бугарија. Од наша страна им се заблагодаруваме на бугарските математичари кои ни дадода несекојдневна поддршка за да овој настан се одржи и кај нив. Организацијата на олимпијадата и покрај масовноста и тајноста на задачите се одржа перфектно, за што треба да се заблагодариме на Бордот на ИМО како и на постоечкиот претседател на ИМО. Посебно да се заблагодариме на перфектниот однос кој го имаа према нас. Во прилог ги поставуваме задачите кои беа олимписки:

ден 1     види тука

ден 2     види тука

ден 1 решенија на задачите   види тука

ден 2 решенија на задачите   види тука

Со почит, Борд на Армаганка за меѓународни натпревари